Matematika družabnih omrežij in število Covid-19 testov

16 oktobra, 2020

Na družabnih omrežjih kroži “matematična” objava, ki naj bi nakazovala na to, da je nemogoče opraviti toliko testov, kot jih v resnici opravijo.

Objava gre nekako tako: “5 laboratorijev opravlja analize, na en test porabijo 10 minut. Izračun ur je potem narejen kot število testov x 10 minut deljeno s 5. To število ur pa krepko presega 24 ur, kot jih ima dan.” (vir: Facebook)

Matematično sicer ni napačna, ima pa kar nekaj predpostavk, ki so pod vprašajem. Preverili smo jih na NLZOH.

Laboratorijev je res 5 …

Večino testiranj na novi koronavirus v Sloveniji opravijo v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano – NLZOH (z lokacijami laboratorijev v Mariboru, Celju, Kranju, Novem Mestu, Kopru, Ljubljani in Murski Soboti) ter v Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo – IMI (v Ljubljani). V manjšem obsegu trenutno testirajo tudi Klinika Golnik, SB Slovenj Gradec in SB Nova Gorica.

Če 20 majic peremo 15 minut …

“Za en molekularni test se porabi različno časa, odvisno od metode. Od 45 minut do 4 ure – od sprejema in priprave vzorca, testiranja do rezultata. Tipi naprav so različni in tisti, ki en vzorec testirajo v 45 minutah, običajno ne analizirajo veliko vzorcev naenkrat. V večini primerov pa testiramo v skupinah oziroma serijah: hkrati se lahko testira tudi do 70 vzorcev hkrati. V tem primeru lahko dobimo po štirih urah rezultate za npr. 70 vzorcev,” pojasnjujejo na NLZOH.

To ponazorijo še na primeru pralnega stroja: “Če operemo eno majico na roke in nam to vzame 15 minut, bo hitreje, kot če jo damo v pralni stroj na program, ki pere 60 minut. Če pa imamo 20 majic in jih damo skupaj v pralni stroj, ne bomo imeli po 15 minutah oprane nobene, po eni uri pa vseh dvajset.”

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 1.040 times, 1 visits today)