Lešniki – zakaj bi si jih morali privoščiti pogosteje?

25 oktobra, 2021
IF

Lešniki so okusen prigrizek, a eden izmed razlogov, zakaj se pogosteje razvajajte z njimi, so tudi številne za zdravje koristne snovi, ki jih vsebujejo.

To so nenasičene maščobne kisline, beljakovine, minerali (magnezij, železo, kalcij, kalij), vitamini (predvsem E in B), encimi, vlaknine.

Uživanje lešnikov tako pripomore tudi k delovanju možganov, uravnavanju nivoja holesterola, ugodno vpliva na razpoloženje, povečuje energijo, preprečuje nastanek visokega krvnega pritiska, krepi imunski sistem, ureja prebavo.

So tudi priporočljiv prigrizek za nosečnice, saj vsebujejo folno kislino, potrebno za razvoj otroka. Upoštevati pa je seveda treba, da so precej kalorični.

Pestra uporaba

Cele ali mlete lešnike lahko dodajate kosmičem, jogurtu, različnim omakam, kremnim juham ali z njimi popestrite solato.

Nepogrešljivi so seveda v številnih sladicah, ne le v čokoladi ali čokoladnem namazu. Okus in aromo jim lahko izboljšate, če jih za 15 minut popečete na temperaturi 130 stopinj C. Žal s tem izgubite nekaj koristnih snovi.

Najbolje je kupiti cele lešnike, saj v lupini dlje časa ohranijo koristne snovi. Če jih hranite v hladilniku, jim čas obstojnosti še dodatno povečate. Če imate to srečo, da vam rastejo na vrtu ali na robu bližnjega gozda, pa jih je potrebno pred shranjevanjem dobro posušiti.

Ste vedeli?
Lešniki izvirajo iz Azije in uspevajo na do šest metrov visokih grmih. Največ jih pridelajo v Turčiji, sledita pa jim Italija in Gruzija.

 

 

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 97 times, 1 visits today)