1:00 pop ZANIMIVO

Le 2 uri na teden v naravi lahko spremenita vaše življenje

Študija, objavljena v reviji Scientific Reports, je pokazala, da, če vsak teden v naravi preživite le dve uri, svojemu telesu podarite pozitivno spodbudo.

Na podlagi intervjujev z 20.000 ljudmi v Angliji so tisti, ki so v preteklem tednu porabili 120 minut v naravi, dosegli višjo raven zdravja in dobrega počutja, kot ostali. Rezultati so pokazali, da ni pomembno, ali dve uri v naravi preživite skupaj ali pa jih razdelite na krajše odseke.

Ugotovitve so pokazale, da je le eden od treh ljudi, ki je pretekli teden v naravi preživel 2 uri, povedal, da se počuti nezadovoljno in le eden je poročal o slabem zdravju. Nasprotno pa je skoraj polovica tistih, ki so svoj čas v preteklem tednu porabili notri ali v mestu, poročala o nizki stopnji zadovoljstva s svojim življenjem. Vsak četrti je tudi povedal, da je njihovo zdravje slabše.

Raziskovalci so prav tako ugotovili, da so bili rezultati dosledni med vsemi starostmi, spoloma in stanovanjskimi območji, pa tudi med tistimi z dolgotrajnimi boleznimi ali motnjami. Drugo zanimivo dejstvo pa je, da preživljanje v naravi več kot 2 uri tedensko ne poveča koristi, saj se pozitivni učinek izniči. Torej če tudi nam ne uspe v naravi preživeti več časa, je povsem dovolj 2 uri tedensko.

(Visited 104 times, 1 visits today)
Close