Lahko se naučimo slišati, kako se drevesa pogovarjajo med seboj

5 oktobra, 2020
Lahko se naučimo slišati, kako se drevesa pogovarjajo med seboj

Biologi, ekologi, gozdarji in naravoslovci trdijo, da drevesa stalno govorijo, čeprav tiho, komunicirajo nad in pod zemljo z uporabo zvoka, vonjev, signalov in vibracij. Ljudje pa se lahko naučimo slišati ta jezik.

Za ohranjanje gozdov se mora storiti še več

Gozdovi so ključni za boj proti revščini na podeželju, zagotavljanje varnosti preskrbe s hrano, zagotavljanje preživetja, zagotavljanje čistega zraka in vode, ohranjanje biotske raznovrstnosti in ublažitev podnebnih sprememb, pravi Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo. Organizacija še poroča, da je bil dosežen napredek pri ohranjanju gozdov po vsem svetu, vendar je treba storiti še več, glede na pomen gozdov za preživetje ljudi.

Biolog George David Haskell drevesa imenuje “filozofi biologije”, ki se pogovarjajo skozi starost in ponujajo mirno modrost. Moramo jih poslušati, pravi biolog, ker vedo, o čem govorijo. V svoji knjigi Pesmi dreves piše: “Ker niso mobilni, da bi uspevali, morajo poznati svojo lokacijo na Zemlji veliko bolje od drugih živih bitij

Gozd niso le drevesa

Ekologinja Suzanne Simard je na Ted konferenci predstavila, da je gozd veliko več kot si predstavljamo. V kanadskih gozdovih je 30 let opravljala raziskave, ki so jo vodile do neverjetnega odkritja – drevesa govorijo. Video si lahko pogledate spodaj.

 

Vir: QUARTZ

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 89 times, 3 visits today)