Kitajska ustvarja popolnoma nov nacionalni park za zaščito velikih pand

28 oktobra, 2021

Kitajska ustvarja popolnoma nov nacionalni park za zaščito velikih pand. Načrti so del širših prizadevanj države za ohranjanje biotske raznovrstnosti in reševanje ogroženih vrst.

Pande sicer niso več ogrožene, saj se je v zadnjem desetletju njihovo število povečalo za 17 odstotkov. V začetku tega leta je WWF njihov status povišal na »ranljiv« – čeprav je treba poudariti, da jih je v divjini še vedno le okoli 1800.

Kitajska desetletja ni imela uradnih nacionalnih parkov, namesto tega je dajala prednost sistemu 10.000 naravnih rezervatov, ki so bili lokalno organizirani. Sredi oktobra je Kitajska na vrhu o biotski raznovrstnosti v Kunmingu predstavila svoj sistem nacionalnih parkov, vključno s prvo serijo uradnih parkov. Vsi so zasnovani za zaščito določenih avtohtonih vrst.

Nacionalni park za pande in druge ogrožene vrste

Več kot 75 odstotkov svetovne populacije pand živi na območju, ki se razprostira po treh provincah Sichuan, Shaanxi in Gansu ter vključuje gore Minshan, Qionglai, Daxiangling in Qinling. Drugi parki bodo posvečeni ohranjanju severovzhodnega kitajskega tigra, sibirskega leoparda in hainanskega črnega gibona. Vsi nacionalni parki skupaj bodo imeli 230.000 kvadratnih kilometrov – malo manj kot celotno Združeno kraljestvo.

 

 

Vir: TimeOut

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 28 times, 1 visits today)