Kitajska omejila otrokom igranje video igric na 1 uro na dan

1 septembra, 2021

Najmlajši ljubitelji video igric na Kitajskem te dni niso najbolj prešerne volje. Država je namreč pričela regulirati igranje video igric.

Otroci, mlajši od 18 let, bodo odslej smeli spletne video igrice igrati samo po 1 uro na dan in to samo ob petkih, čez vikende ter med počitnicami. Tudi ura igranja je določena, in sicer med 8. in 9. uro zvečer.

V resnici ne gre za nekaj povsem novega, saj so na Kitajskem že do sedaj veljale omejitve igranja, in sicer na do 90 minut na dan, ta čas pa se je med počitnicami lahko povečal na do 3 ure.

Okrepili bodo inšpekcijo

Država je dala vsa potrebna navodila tudi ponudnikom teh iger, ki naj bi mladini preprečili igranje zunaj določenih okvirjev. Okrepili bodo tudi inšpekcijo, ki bo bdela nad upoštevanjem novih regulativ.

Vse to je rezultat skrbi o tem, kako pretirano igranje video iger vpliva na razvoj otrok in mladostnikov. Pred mesecem dni je namreč na Kitajskem precej odmeval strokovni članek o tem, da je vpliv video iger na otroke negativen in da se jih veliko sooča s tovrstno odvisnostjo. Dotični članek je vplival tudi na padec delnic podjetij, ki se ukvarjajo z video igrami. Že julija pa je kitajski gigant Tencent najavil, da otrokom med deseto uro zvečer in osmo uto zjutraj ne bo več omogočal igranja.

Ukrep pa seveda že sproža ugibanja o tem, kako bodo otroci skušali zaobiti regulative. Čisto preprosto denimo z uporabo osebnih podatkov svojih staršev. Na mestu pa se zato poraja tudi vprašanje, ali so strogi ukrepi zares učinkoviti.

Kako pa je pri nas?

Tudi slovenski otroci izjemno radi igrajo igrice, v zadnjem času je neverjetno priljubljen Fortnite. Zgovoren članek o tem, zakaj otroci tako radi pobegnejo v svet videoiger, so objavili na spletni strani varniinternet.si, del ga citiramo spodaj.


”Namesto da se sprašujemo le o količini časa, ki ga otroci porabijo za igranje igric, bi si morali v resnici postaviti drugačno vprašanje – kaj je na računalniških igricah tako posebnega in čarobnega, da so v tako kratkem času postale najljubše razvedrilo milijonov otrok po svetu? Zakaj je še tistim, ki niso zasvojeni z igricami, včasih tako težko ugasniti računalnik in prenehati z igranjem?

Odgovor lahko najdemo v načinu, kako računalniške igrice zadovoljujejo osnovne psihološke potrebe. Kaj otroci v resnici iščejo (in tega ne dobijo)?

Podobno kot druge priljubljene računalniške igre, tudi Fortnite zadovoljuje nekatere osnovne potrebe, ki jih imamo vsi. Dr. Edward Deci in Dr. Richard Ryan pravita, da ljudje za srečo potrebujemo tri stvari. Vsi potrebujemo občutek, da smo sposobni – potrebo imamo po doseganju strokovnosti, napredku, dosežkih in razvoju. Prav tako potrebujemo tudi neodvisnost – možnost uveljavljanja lastne volje in svobodnega nadzora nad svojimi odločitvami. Nenazadnje pa stremimo tudi k povezanosti – imamo potrebo, da se počutimo pomembne drugim in da so drugi pomembni nam. Žalostno pa je, da v sodobnem otroštvu mnogo otrok ne more zadovoljiti teh osnovnih potreb.”

Celoten članek je dostopen tukaj.

 

 

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 113 times, 6 visits today)