Katero slovensko mesto bo Evropska prestolnica kulture 2025?

29 februarja, 2020

Ljubljana, Nova Gorica, Piran in Ptuj so se uvrstili v drugi krog razpisa za naziv Evropska prestolnica kulture za leto 2025 v Sloveniji. Na razpis sta se sicer prijavila še Kranj in Lendava, ki pa nista prišla v ožji izbor – tega je pripravila skupina 12 neodvisnih strokovnjakov.

Leta 2025 bo Slovenija tako že drugič imela mesto, ki bo nosilo prestižni naslov evropske prestolnice kulture. Ta naziv je že pripadal Mariboru, ki je nato s partnerskimi mesti – Mursko Soboto, Novim mestom, Ptujem, Slovenj Gradcem in Velenjem – kulturno obarval celotno leto 2012. Druga evropska prestolnica kulture v letu 2025 bo eno od nemških mest.

Evropska prestolnica kulture do 2025

Hrvaška Reka in irski Galway trenutni evropski prestolnici kulture. Elefsina (Grčija), Temišvar (Romunija) in Novi Sad (Srbija) bodo imeli ta naziv leta 2021, Kaunas (Litva) in Esch-sur-Alzette (Luksemburg) leta 2022, Veszprém (Madžarska) leta 2023, Tartu (Estonija), Bad Ischl (Avstrija) in Bodo (Norveška) pa leta 2024.

Naziv velika priložnost za mesto in regijo

EPK je danes med najbolj prepoznavnimi pobudami na področju kulture v Evropi. Mesta so izbrana na podlagi kulturnega programa, ki mora imeti izrazit evropski vidik, spodbujati udeležbo in dejavno udejstvovanje prebivalcev ter prispevati k dolgoročnemu razvoju mesta in okoliških regij. Naziv ne vpliva le na kulturno, temveč tudi na socialno in gospodarsko življenje mesta in regije.

Vir: Center Ustvarjalna Evropa v Sloveniji

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 121 times, 1 visits today)