Kako vzgojiti otroka, da bo prijazen do narave in okolja?

11 avgusta, 2020

Starši se boste strinjali, da je vzgoja otrok težko delo, vendar je vzgoja, da bi bili do okolja prijazni še težja, še posebej v družbi, ki je tako potrošniško usmerjena. Zato nekaj nasvetov iz spletne strani Treehugger, kako vzgajati otroke, da bodo do okolja prijazni.

1. Poznavanje hrane

Otroci naj ne mislijo, da se hrana čudežno pojavi v supermarketu. Seznanite jih, od kod prihaja, kdo jo goji in kako dragocena je. Obiščite kmetijo in pomagajte pri pobiranju krompirja, obiranju sadja, da bodo otroci spoznali pot s travnika/njive do mize. Naj vam pomagajo kuhati, tako jih najlažje naučite, kako na okusne načine uporabiti sestavine, da v prihodnosti ne bodo kupovali in pripravljali predpakiranih izdelkov.

2. Razumevanje odpadkov

Otroke zadolžite za odnašanje odpadkov. Če se pritožujejo nad pogostostjo odnašanja odpadkov na kompost in v zabojnike, se pogovorite o pomembnosti zmanjšanja količine odpadkov. Razložite jim tudi, zakaj gredo biološki odpadki na kompost in ne na odlagališča odpadkov.

3. Pomoč pri pranju perila

Ko otrok obesi vsa oprana oblačila, da se posušijo na zraku, razvije spoštovanje, koliko dela je opravljenega, preden je majica ponovno pripravljena, da jo obleče. Tako razvije tudi spoznanje, da je mogoče določena oblačila nositi še nekajkrat pred pranjem. Pogovorite se o tem, kako pomembno je ob koncu dneva oceniti, ali je treba nekaj resnično oprati ali ne.

4. Nakup oblačil iz druge roke

Tudi po Sloveniji je kar nekaj trgovin z mislijo na okolje, ki po zelo ugodnih cenah ponujajo oblačila, igrače in opremo za otroke. Lahko pa s prijatelji pripravite izmenjevalnico in si otroci sami izberejo, kar si želijo. Ko se otrok pritožuje, da spet nosi rabljena oblačila, mu razložite, da hitro raste in da se pogosto popacka med igro na vrtu ter da je bolje, če denar porabite za počitnice, kot za oblačila po zadnji modi.

5. Doživetja pred stvarmi

Otroci kaj hitro pozabijo, katero igračo so dobili za rojstni dan. Nikoli pa ne pozabijo prve prespane noči v šotoru ob robu gozda na drugem koncu države, ali pa obiska adrenalinskega parka. Otrokom dovolite, da izberejo, kaj bi radi, vendar jih spodbujajte, naj razmislijo o doživetju. Ne samo, da doživetja ustvarijo trajne spomine, ampak zmanjšajo tudi nered doma.

6. Pogovor o plastiki

Izogibanje plastiki je pomembna okoljska tema, ki jo otroci lažje dojemajo kot recimo emisije toplogrednih plinov. Vsak dan govorimo o nakupovalnih odločitvah in o tem, kako lahko izbira različnih vrst embalaže pomaga. Spodbujajte jih, naj se izogibajo slamicam, vrečkam, plastenkam in drugim izdelkom za enkratno uporabo. Na spletu jim pokažite, kako zelo so onesnažena morja po svetu ali si poglejte katerega od dokumentarcev, ki naslavlja problematiko plastike.

7. Preživite več časa zunaj

Naj bo vaš cilj maksimalno izkoristiti čas, ki ga otroci vsak dan preživijo zunaj, pa naj bo to igranje na dvorišču, vožnja s kolesi po mestu, sprehod po opravkih ali piknik na vrtu. To zahteva veliko truda z vaše strani in aktivno sodelovanje. A le s preživljanjem časa zunaj bodo otroci pridobili globoko ljubezen in spoštovanje do narave.

Vir: Treehugger

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 32 times, 1 visits today)