Kako se živali hladijo v vročih dneh?

25 julija, 2021
Povodni konji obožujejo kopeli

Poletje s seboj ne prinaša le počitnic in druženja s prijatelji, pač pa tudi vročino. Narava je poskrbela, da se živali hladijo na zelo zanimive načine.

Preberite tudi: Vračamo se k naravi

V času bliskovitega tehnološkega napredka, smo začutili veliko odgovornost do družbe in ustvarjanja uporabniku ter zemlji prijaznih rešitev.

Termiti in njihov dovršen prezračevalni sistem

Nekatere vrste termitov gradijo visoke nadzemne termitnjake, ki imajo dovršen prezračevalni sistem. Domovanje zgradijo tako, da imajo zračne “hodnike”, kjer se s pomočjo konvekcije ustvarja prezračevanje. To pomeni, da notranjost termitnjaka ostaja izjemno hladna kljub zunanji vročini.

Preberite tudi: Kakovostni izdelki iz etične proizvodnje

Družba illycaffè se predstavlja s trajnostnimi izdelki in prisega na zmanjševanje ogljičnega odtisa vzdolž celotne proizvodne verige.

Žirafe se hladijo prek vzorčaste kože

Žirafe živijo v izjemno suhih in vročih razmerah, vendar se ne potijo. Kako pa se hladijo? S pomočjo vzorčaste kože, saj lahko svojo toplejšo kri usmerijo v žile na robovih lis, s čimer oddajajo toploto iz telesa. In ker so tako velike in imajo veliko površino kože, je to res učinkovit način hlajenja.

Koalam pomagajo drevesa

Koale so znane po tem, da so lene in da ves čas samo spijo. Raziskovalci so odkrili, da ima lubje dreves, ki jih objemajo koale nižjo temperaturo od zraka in je to njihov učinkovit način hlajenja v vroči Avstraliji.

Prašiči in povodni konji obožujejo kopeli

Prašiči in povodnji konji imajo radi kopanje v hladnem blatu. Ko vlaga iz blata izhlapeva, se živali hladijo. Ker pa voda v blatu počasneje izhlapeva kot čista voda, jim je dlje časa prijetno hladno.

Konj telo ohlaja na enak način kot človek

Ljudje se potimo, da uravnavamo telesno temperaturo. Ste vedeli, da so konji edine živali, ki se poleg primatov potijo? Zanimivo je tudi to, da se njihovi sorodniki, na primer žirafe, ne potijo.

Vir: Airconco

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 146 times, 4 visits today)