5:00 pop ZANIMIVO

Kako se živali hladijo v vročih dneh?

Povodni konji obožujejo kopeli

Poletje s seboj ne prinaša le počitnic in druženja s prijatelji, pač pa tudi vročino. Narava je poskrbela, da se živali hladijo na zelo zanimive načine.

Termiti in njihov dovršen prezračevalni sistem

Nekatere vrste termitov gradijo visoke nadzemne termitnjake, ki imajo dovršen prezračevalni sistem. Domovanje zgradijo tako, da imajo zračne “hodnike”, kjer se s pomočjo konvekcije ustvarja prezračevanje. To pomeni, da notranjost termitnjaka ostaja izjemno hladna kljub zunanji vročini.

Žirafe se hladijo prek vzorčaste kože

Žirafe živijo v izjemno suhih in vročih razmerah, vendar se ne potijo. Kako pa se hladijo? S pomočjo vzorčaste kože, saj lahko svojo toplejšo kri usmerijo v žile na robovih lis, s čimer oddajajo toploto iz telesa. In ker so tako velike in imajo veliko površino kože, je to res učinkovit način hlajenja.

Koalam pomagajo drevesa

Koale so znane po tem, da so lene in da ves čas samo spijo. Raziskovalci so odkrili, da ima lubje dreves, ki jih objemajo koale nižjo temperaturo od zraka in je to njihov učinkovit način hlajenja v vroči Avstraliji.

Prašiči in povodni konji obožujejo kopeli

Prašiči in povodnji konji imajo radi kopanje v hladnem blatu. Ko vlaga iz blata izhlapeva, se živali hladijo. Ker pa voda v blatu počasneje izhlapeva kot čista voda, jim je dlje časa prijetno hladno.

Konj telo ohlaja na enak način kot človek

Ljudje se potimo, da uravnavamo telesno temperaturo. Ste vedeli, da so konji edine živali, ki se poleg primatov potijo? Zanimivo je tudi to, da se njihovi sorodniki, na primer žirafe, ne potijo.

Vir: Airconco

(Visited 220 times, 4 visits today)
Close