Kako odstraniti “poletne”madeže?

11 avgusta, 2020

Igra na travi, družinski piknik, nesrečno polita kava in najljubša majica je popackana. Kako odstraniti madeže? Našli smo nekaj trikov, s katerimi lahko uspešno odstranite madeže.

 

Znoj in bruhanje

Vsi madeži telesnih tekočin bodo zahtevali uporabo encimskega detergenta (ki razgrajuje beljakovine) in ne vsebuje klora. Oblačilo operite na najbolj vročih nastavitvah, priporočljivih za tkanino. V primeru, da po pranju ostaja vonj po madežu, ga ponovno operite z detergentom, ki je posebej zasnovan za boj proti vonjem. Ta metoda deluje pri večini organskih beljakovin z izjemo krvi, mleka (vključno z materinim mlekom) in jajc.

Kri

Je krvavi madež na občutljivi tkanini, odnesite jo naravnost v kemično čistilo. Morebitno domače odstranjevanje madeža lahko tkanino le poškoduje in še poslabša stanje. Druga oblačila namočite v hladni vodi, madež nežno drgnite s prsti, da odstranite čim več krvi. Na sprano kri nanesite encimsko sredstvo za odstranjevanje madežev (po možnosti z dodatno močjo proti madežem).

Rdeče vino

Madež posujte s soljo, ki bo absorbirala barvo (sol se bo začela rožnato oblikovati), nato pa jo čez noč namočite v hladni vodi z encimskim detergentom za pranje. Po potrebi ponovite namakanje z novo vodo in nato sperite kot običajno.

Paradižnik in maščoba

Madeži paradižnika so v primerjavi z drugimi sadnimi madeži zahtevni, saj so omake izdelane z oljem. Torej za madeže na osnovi paradižnika in maščobe posezite po kakovostnem detergentu za pomivanje posode, ki odstranjuje maščobo. Tekočino nanesite neposredno na madež in jo nežno utrite s prsti. Izperite in ponovite tolikokrat, kot je treba.

Kava

Madež v največji možni meri sperite s hladno vodo. Potem madež prekrite z encimskim detergentom za pranje in uporabite krtačo z mehkimi ščetinami, da detergent vtrete v tkanino. Pustite stati 5 do 10 minut, nato pa operite kot običajno (brez izpiranja detergenta) na najbolj vroči nastavitvi za to vrsto tkanine.

Trava

Madež prekrite z encimskim detergentom za pranje perila ali čistilom in blago nežno zdrgnite, nato ga operite kot običajno, ne da bi pred tem odstranili detergent.

Vir: She Knows

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 46 times, 1 visits today)