1:00 pop ZANIMIVO

Kako obeležiti 1. november brez sveč?

Leto je naokrog in pred nami je 1. november, ko se spomnimo vseh, ki so nas prezgodaj zapustili. Mnogim danes ni več pomembno, da prižgejo svečo, še posebej, ker ta zelo hitro postane odpadek.

V ta namen smo poiskali nekaj alternativ, s katerimi lahko letos počastimo spomin na svojce, prijatelje in bližnje – brez sveč.

Kamenčki, lesene svečke ali morda jesenski venčki

Skupaj z otroki ali vnuki na sprehodu ob reki poiščite ploščate kamne, na katere z obstojnimi barvami narišete rože, svečke, ali zapišete lep verz. Iz brezovih vej lahko izdelate prikupne lesene svečke. V gozdu pa lahko naberete prožne tanke šibe, ki jih oblikujete v venec in ga okrasite z jesenskim listjem. Svoje izdelke pa namesto sveč položite na grobove, ki jih boste obiskali.

Zastavica sočutja

Fundacija Svečka bo v 24 slovenskih krajih tudi letos organizirala ekološko-humanitarno akcijo Manj svečk za manj grobov. Vsi podporniki akcije bodo prejeli ročno izdelano zastavico sočutja, s katero se poklonijo spominu na mrtve in so hkrati okolju prijazni. Letošnje donacije bodo namenjene zdravstvenim terapijam, invalidskim vozilom, vozičkom in drugi zdravstveni opremi.

Virtualen prižig svečke

Ne samo v dneh okrog prvega novembra, ampak vsak dan v letu se lahko spomnite na svoje drage, ki so vas prezgodaj zapustili in jim prižgete virtualno svečko s posebnim posvetilom, posebej zanje.

Kaj pa, če vseeno želite prižgati svečo?

Če je prižig sveče simbolno vseeno zasidran v vas, potem izberi svečo, ki bo okolje čim manj obremenila, npr. biorazgradljivo ali pa takšno z biorazgradljivim ohišjem. Klasično svečo pravilno odložite med odpadke, od koder jo, kot zagotavljajo pristojni za shemo, v celoti reciklirajo.

Odlaganje odpadnih sveč in alternativ

Tudi sicer je pomembno pravilno odlaganje – npr. naprave, ki delujejo na baterije, torej elektronske sveče, bi praviloma morale romati med elektronske odpadke; kamenčki spomina pa v sistemu za sortiranje in reciklažo sveč uničujejo stroje.

 

(Visited 230 times, 3 visits today)
Close