6:08 pop ZANIMIVO

Kako, kdaj in s čim hraniti ptice na domačem vrtu?

Na kakšen način naj hranimo ptice v domačem vrtu, da jim ne bomo škodovali? Ali je hranjenje ptic lahko škodljivo? S čim in kdaj naj jih hranimo?

V Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) odgovarjajo takole: »Hranjenje ptic ima lahko tudi neželene učinke zaradi možnosti prenosa povzročiteljev bolezni med pticami. Priporočamo, da se krmilnice skrbno čistijo pred vsakim ponovnim nasipom sveže hrane, ki naj bo v zmernih količinah. S tem zmanjšujemo možnost onesnaženja hrane s patogeni in tako posredno okužbo ptic.«

Hraniti začnemo pozno jeseni

Pticam ponudimo zadostno količino sveže hrane, a v zmernih količinah. Hraniti ne pričnimo prezgodaj, pač pa pozno jeseni. Takrat, ko zapade sneg ali ko so temperature pod lediščem. Ko enkrat začnemo s hranjenjem, pišejo na DOPPS, s tem nadaljujemo vsakodnevno do večje trajnejše otoplitve.

Pravijo tudi, da v resnici lahko ptice hranimo tudi poleti, a za to uporabimo mešanice, primerne in prilagojene temu letnemu času: “Bojazen, da s poletnim hranjenjem pticam škodimo, je odveč. Številne sodobne mešanice za poletno hranjenje, ki so dostopne na trgu pri nas in v tujini, so prilagojene poletnim potrebam ptic. Poleg tega pa bodo ptice še vedno same iskale hrano, denimo žuželke, in nam s tem pomagale na vrtu. ”

S čim hraniti ptice?

Prvo pravilo je, da ne s človeško hrano, pač pa s hrano v obliki, ki raste tudi v naravi. Lahko kupimo že pripravljeno hrano. Primerni so tudi bukov žir, bučna semena.

»Kosu, brinovki in taščici nastavimo jabolka (večkrat kot zmrznejo, boljša so), ovsene kosmiče ali rozine. Te vrste imajo zelo rade tudi plodove jerebike, rumenega drena, črnega trna, gloga in mokovca, ki jih lahko jeseni naberemo in posušimo. Velikemu detlu lahko nastavimo tudi neoluščene orehe in lešnike,« svetujejo na Društvu z opazovanje in proučevanje ptic.

Na njihovi spletni strani (ptice.si) pa si lahko preberete še vse, kar morate vedeti o sami hranilnici.

 

 

 

 

 

 

(Visited 513 times, 1 visits today)
Close