Kakaduji uporabljajo “jedilni pribor”, da lažje pridejo do semen v sadju

5 septembra, 2021

Raziskovalci so preučevali Gofinove kakaduje na indonezijskih otokih Tanimbar in opazili, da posamezni osebki iz vejic dreves izdelajo “jedilni pribor” in ga uporabijo za pridobivanje semen iz tropskega sadja.

Gofinov kakadu je vrsta kakaduja, ki je značilna za gozdove Yamdena, Larat in Selaru na arhipelagu Tanimbarskih otokov v Indoneziji. Berenika Mioduszewska z Univerze za veterinarsko medicino na Dunaju, ena od vodilnih avtoric študije, je dejala, da je Gofinove kakaduje težko opazovati v naravi, ker živijo v gostih krošnjah in se bojijo ljudi.

Raziskovalce presenetili z uporabo vejic

Raziskovalci so od leta 2015 preučevali Gofinove kakaduje in opazovali divje ujete ptice, preden so jih spustili nazaj v gozd. Jati kakadujev je ekipa zagotovila različno tropsko sadje, ki ga imajo na razpolago v naravi. »Presenetilo nas je, da je nenadoma eden od njih začel uporabljati orodje za morski mango,« je dejal dr Mark O’Hara, ki je vodil študijo in dodal, da se je izkazalo, da sta v jati 15 ptic to storila le dva posameznika.

Kakaduji uporabljajo tri vrste orodja

Po večkratnem opazovanju vedenja in zbiranju jedilnega pribora, ki so ga kakaduji uporabljali, je ekipa lahko orodje razvrstila v tri vrste. S trdimi, debelimi vejicami so odprli sadje in omogočili dostop do njegovega notranjega dela. Fino orodje, ki je kot nož prebodlo plast, ki obdaja seme in srednje veliko orodje kot žlička, s katero so prišli do sredice s semeni.

Orodje si izdelajo sami iz različno velikih vejic, ki jih potem obdelajo še s kljunom. V povprečju so uporabljali osem orodij na kos sadja. Za razliko od drugih ptic, kot so novokaledonske vrane, se zdi, da vedenje ni genetsko podedovano, saj ni razširjeno po vrstah, je dejala Mioduszewska. »Le nekaj posameznikov v raziskavi je uporabljalo ta orodja, kar kaže, da se je verjetno razvijalo pri posameznikih kot inovacija«.

Vir: The Guardian

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 81 times, 1 visits today)