5:28 pop ZANIMIVO

Kaj storiti, če najdete oslabelo ali poškodovano ptico?

Ste na sprehodu po gozdu ali travniku – ali pa okoli doma opazili obnemoglo ali poškodovano ptico, pa veste, kako v tem primeru odreagirati?

Odgovor na to, kaj storiti s ptico, in še nekaj uporabnih nasvetov so pripravili v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS).

Oslabelo ali poškodovano ptico poskusite umiriti v temnem zračnem prostoru. Najbolje, da jo položite v kartonasto škatlo z odprtinami za zračenje in ji priskrbite nujno veterinarsko pomoč.

Previdnost pri večjih pticah ne bo odveč

Če želite pomagati ujedam, sovam in večjim pticam, kot so labodi, štorklje in čaplje, morate biti pri rokovanju z njimi še posebej previdni. Ker se ptice poskušajo braniti, vam lahko pri tem s kljunom in kremplji zadajo resne poškodbe. Najlažje jih umirite tako, da čez celotno telo položite tkanino, s katero najprej fiksirate glavo in peruti.

Potem pa ptici priskrbite veterinarsko pomoč

Nujna veterinarska pomoč poškodovanih ali bolnih ptic se izvaja v veterinarskih ambulantah po Sloveniji. Če ptica potrebuje nadaljnjo veterinarsko oskrbo, se jo namesti v Zatočišče za živali prostoživečih vrst. Informacije o sprejemu ptic v zatočišče dobite na telefonskih številkah 02/876-12-85, 041/518-939 ali 031/813-097.

Posebej pomembno opozorilo

Ptic ne jemljite po nepotrebnem iz narave in jih ne zadržujte v ujetništvu. Ob najdbi ptice se vedno dobro prepričajte, da ne gre le za speljanega mladiča, ki je še vedno v oskrbi svojih staršev, ali za ptico, ki je v šoku in potrebuje le nekaj časa, da si opomore.

(Visited 195 times, 7 visits today)
Close