Kaj sadimo avgusta, da bomo imeli zimske pridelke?

1 avgusta, 2021
Kaj sadimo avgusta da bomo imeli zimske pridelke

Trenutno na vrtovih poteka predvsem pobiranje pridelka – a za bogat pridelek v hladnih mesecih je bistveno ravno to, kdaj naredimo načrt ter sejemo in sadimo. Sredi avgusta je primeren čas za številne zimske sorte.

Večina korenovk, ki smo jih že posadili, bo še naprej rasla in lahko ostane na vrtu celo zimo. Korenje, pesa, repa, por in čebula bodo v suhi zemlji (z drenažo) uspevali do takrat, ko jih bomo potrebovali. Na prihod hladnega vremena jih pripravimo s preprosto zastirko.

Rastline, ki jih sadimo sredi avgusta

V Evropi čez zimo tradiconalno pobiramo kodrolisti ohrovt, krešo in špinačo. Po tem, da jih naberemo za božične praznike, so posebej znani brstični ohrovti. Zdržijo lahko nekaj dni temperatur med -8 in -10 stopinj Celzija.

Popularni zimski pridelki so tudi brokoli, cvetača in zelje, ki dobro prenašajo mraz in lahko poženejo glave, ki so primerne za pobiranje februarja ali marca. Je pa tukaj ključno, da rastline niso ne prevelike ne premajhne, ko nastopi zima. Za pravo velikost jih sadimo sredi avgusta.

S kodrolistim ohrovtom je lažje, nekatere ruske vrste prenasejo celo temperature do -20 stopinj Celzija in se ‘poberejo’. Rastlina je tudi pravi okras jesenskega in zimskega vrta.

Tudi čebula in solata

Tudi nekatere sorte čebule sadimo avgusta – tako imajo dovolj časa za rast. V pozni pomladi bomo jedli sladke in velike – lahko pa že prej, če smo zadovoljni tudi z manjšimi. Najbolje bodo uspevale v dobro drenirani zemlji, na mraz so zelo odporne, na vodo manj. Pri nas je tradicionalna zimska sorta stoletna čebula.

Tudi sveža solata pozimi je realnost. Vse pa je odvisno od sorte. Najbolj znana zimska sorta je rdeč radič, ki ga lahko posadimo prav zdaj. Zimo bo uspešno prestal pokrit. Druga znana zimska solata je motovilec, ki ga prav tako sejemo zdaj in obiramo celo zimo. Nekateri pravijo, da dobi prav poseben okus po prvi zmrzali.

V tem času sadimo tudi ‘zimske’ rukolo, gorčico, mlado čebulo in kolerabo.

In kaj je bistveno? Ko izbiramo sadike za zimski pridelek, bodimo pozorni, da izberemo zimske sorte.

Vir: thepro vince

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 7.179 times, 6 visits today)