Jesen je idealen čas za opazovanje ptic skupaj z otroki

29 septembra, 2021

Jesenska selitev ptic ponuja nepozabno priložnost, da jih skupaj z otroki opazujete, spoznate nove vrste in jih navdušite nad temi zanimivimi in barvitimi živalmi.

Pred samim opazovanjem ptic se malce podučite, katere ptice živijo v vaši okolici in se jeseni selijo v toplejše kraje. Na nekaj pogostejših vprašanj, ki jih radovedni otroci radi zastavijo, pa pomaga odgovoriti strokovnjak …

Kako ptice vedo, kdaj odleteti v tople kraje?

Odgovor je lahko zapleten, vendar Andrew Farnsworth, višji znanstveni sodelavec v ornitološkem laboratoriju Cornell, pojasnjuje, da migracijsko vedenje običajno spada v dve osnovni skupini.

Koledarski migranti začnejo svoja potovanja, ko začutijo spremembo dnevne svetlobe, kar signalizira, da bo hrane v naslednjem obdobju primanjkovalo, zato odletijo v toplejše kraje, kjer je hrane v izobilju. Fakultativni migranti se zadržujejo na lokaciji, dokler jim hrane ne zmanjka, tudi ko se temperature znižajo in zapade sneg.

Kako ptice vedo, kam odleteti?

Ornitolog pravi, da lahko ptice potujejo do 7000 milj in se pogosto vračajo na ista zimska krmišča na jugu Evrope in severu Afrike. Sicer pa ptice plujejo po magnetnem polju Zemlje in po orientaciji zvezd. Imajo tudi odličen spomin za prepoznavanje in zapomnitev lokacij, kjer so odraščali ali se ustavili, da bi se na poti okrepčali.

Jesenske migracije drugačne od spomladanskih

J. Drew Lanham, ugledni profesor ekologije divjih živali na Univerzi Clemson, priznava, da je jesensko selitveno sezono zlahka spregledati.

Ptice so pri vrnitvi na jug manj opazne – cilj je hrana, ne partnerji, kot pomladi, zato ptice nimajo živahnih barv ali žvižgajočih klicev k parjenju. Še en razlog, da so ptice manj opazne, jesenska selitev se pogosto zgodi ponoči, ko mlade ptice niso v tako veliki nevarnosti pred plenilci, kot so jastrebi in sokoli. Zato imajo mnoge ptice posebne vokalizacije, s katerimi komunicirajo po sončnem zahodu.

Vir: NG

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 39 times, 5 visits today)