Je najboljša rešitev eliminacija virusa Covid-19?

4 novembra, 2020
IF

Eliminacija je najboljša strategija za spopad z novim koronavirusom Covid-19, je prepričan šrilanški publicist Indi Samarajiva. Pravi, da to dokazujejo nekatere države, (Mongolija, Kitajska, Tajvan, Vietnam, Nova Zelandija, Avstralija) v katerih skoraj nimajo več primerov prenosa bolezni znotraj države.

To so dosegli s pravočasno in striktno izolacijo ter spremljanjem obolelih in njihovih stikov. Dejstvo pa je, da je to najlažje storiti otoškim državam in tistim, ki niso tako močno povezane s sosednjimi državami.

Zapiranje regij deluje

Med tremi različno striktnimi možnostmi za zajezitev virusa COVID-19 je eliminacija, dosežena s strogo izolacijo, najbolj boleča za prebivalce. Toda dolgoročno prinaša manj stroškov, manj umrlih in hitrejši ponovni zagon gospodarstva, razlaga Samarajiva.

Za uspešnega se ni izkazal Švedski način spopada z okužbami, niti niso najbolj ustrezni postopki evropskih držav, ki se zajezitve širjenja virusa lotevajo na podoben način a žal so ukrepi večinoma prepozni. Tako so obsojeni na nenehno ponavljanje padanja in rasti okužb. To pa je po njegovem dolgoročno nevzdržno tako za prebivalce, kot gospodarstvo.

Dejstvo je, kot pravi, da imajo države, ki se niso odločile za strogo osamitev večje ali manjše težave z naraščanjem števila obolelih, gospodarstvo pa še naprej peša. Ko je enkrat več kot 1000 primerov okuženih z virusom je prepozno za sledenje obolelim in takrat pomaga le popolno zaprtje regij.

Cilj: življenje brez virusa

Države, ki so se odločile za popolno osamitev, se vračajo k ustaljenemu načinu življenja. Seveda ob nenehnih previdnostnih ukrepih, ki preprečujejo ponovne vnose in širjenje okužb z novim koronavirusom. V tej fazi so v veliko pomoč dosedanje izkušnje v boju s koronavirusom in izpopolnjeni ter hitrejši testi. Ključno pa je pravočasno ukrepanje.

Avtor je prepričan, da je edina rešitev eliminacija virusa in ne prilagojeno življenje z njim. Potrebno je priti do ničelnih okužb in začeti z življenjem, kot smo ga poznali pred epidemijo. Šrilanki je to enkrat že uspelo in prepričan je, da ji bo uspelo tudi v drugo. Zato apelira na pristojne, naj ne odlašajo z ukrepi, prebivalci pa naj jih v svoje dobro upoštevajo.

 

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 622 times, 1 visits today)