8:00 dop ZANIMIVO

Je Američane Covid-19 tako prizadel zaradi njihovega načina prehrane?

ZDA so v tej pandemiji koronavirusa precej na slabšem kot ostale države, tako po številu okužb s Covid-19, kot po smrtnosti zaradi okužb. 

Večinoma razloge za to iščejo v odzivu vlade in v slabem stanju javnega zdravstva, ignorirajo pa dejavnik tveganja, ki je zaenkrat še precej neprepoznan kot tak – slabo temeljno zdravstveno stanje populacije. O tem piše več avtorjev, ki jih povzemamo …

Le 12 % Američanov je zdravih

Med povečanim rizikom za hospitalizacijo in smrt za Covid-19 so kronične bolezni, kot so hipertenzija, srčna obolenja, diabetes in debelost. In v Ameriki so skoraj 3 od 4 odraslih predebeli. Polovica Američanov ima sladkorno ali t.i. predsladkorno. Leta 2018 je raziskava pokazala, da je le 12 % Američanov metabolno zdravih, kar je definicija za optimalne ravni različnih markerjev (krvna slika, krvni tlak, obseg pasu).

Bolezni, povezane z načinom prehrane niso nekaj, kar nas bo nekoč moralo skrbeti – v pandemiji so lahko odločilne.

Niso sestradani in podhranjeni, so pa “prenažrti” in podhranjeni

To slabo metabolno zdravje je tudi rezultat slabega načina prehrane in slabe nahranjenosti. Hrane je sicer dovolj, a kako hranilna je? Industrializacija je vplivala na to, da je v trgovinah vse več zelo procesirane hrane, polne ogljikovih hidratov, hrane, ki lahko na policah zdrži zelo dolgo.

Potrošnja takih izdelkov še vedno narašča, potrošnja svežega sadja in zelenjave pa pada. Jedilnik je v Ameriki sestavljen iz predpripravljenih izdelkov, ki ne zahtevajo veliko časa in dela s pripravo.

Pred industrializacijo so se Američani bali predvsem lakote in podhranjenosti, a če so danes sicer ves čas siti, so še vedno podhranjeni.

 

Vir: CNN

(Visited 204 times, 2 visits today)
Close