Japonski dren cvetličar – za okras in posladek

18 oktobra, 2020
IF
Japonski dren cvetličar – za okras in posladek

Japonski dren cvetličar (Cornus kousa) je večji grm ali do osem metrov visoko drevo z dežnikasto oblikovano krošnjo. Zanimiv je predvsem kot okrasno drevo, zato ga je mogoče pri nas najti v nekaterih parkih in na marsikaterem vrtu. Je nezahteven glede rastišča, potrebuje pa dobro odcedna, rahlo peščena tla.

Cvetovi v obliki socvetja so nevpadljivo zeleno rumeni a obdani z belimi ovršnimi listi – braktejami, ki drevo pozno pomladi skoraj v celoti odenejo v belo. Nekatere manj pogoste sorte imajo rožnate ali rumene ovršne liste. Njihova vloga je, da privabljajo opraševalce, saj so veliko bolj vpadljivi kot cvetovi. Iz cvetov se septembra razvijejo užitni do dva centimetra veliki plodovi rdečkasto oranžne barve.

Sadeži imajo tropski okus

Videti so kot velike češnje ali maline na dolgih pecljih, le koža je mehkejša in posuta z nekakšnimi bradavicam podobnimi izrastki. Po videzu malo spominja na tropski sadež liči, toda notranjost je popolnoma drugačna. Oranžno rumeno obarvano meso zrelih sadežev je skoraj kremasto mehko in vsebuje drobne peške, ki jih lahko brez skrbi pojemo.

Osvežujoče sladek okus je nekaj posebnega in spominja na mešanico tropskih sadežev. Koža sadežev je sicer mehka toda rahlo grenka, zato jo je najbolje izpljuniti. Sadeži so namreč premajhni in premehki, da bi jih lahko lupili. Sadeži so primerni tudi za izdelavo marmelad ali pa pripravi različnih slaščic. Užitni so tudi mladi listi drevesa, katere v Aziji pripravljajo kot zelenjavno prilogo. Sadeži vsebujejo precej kalcija in skoraj toliko maščob kot avokado. So tudi vir antioksidantov.

Drevo je lepo tudi jeseni, saj se listi obarvajo škrlatno rdeče ali pa rumeno. Kot pove ime, rastlina izvira z Japonske, v naravi pa je razširjena tudi na Kitajskem in v Južni Koreji.

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 139 times, 2 visits today)