7:00 pop ZANIMIVO

Italijansko podeželje vabi – plačajo vam polovico najemnine

Majhna italijanska mesta so oblikovala zanimivo strategijo, s katero poskušajo obrniti demografski upad, ki je na evropskem podeželju vse preveč pogost pojav. Oblasti v Santa Fiori v Toskani in Rieti v Laziu želijo privabiti v mesto mlade, ponudili jim bodo subvencioniranje bivanja.

Pogoj je, da bodoči prebivalci ne smejo biti le dolgoročni turisti, ki iščejo kraj, kjer bi s odpočili od napornega vsakdana. Ampak mladi z dejanskimi službami na daljavo – digitalni nomadi.

Življenje na podeželju in delo na daljavo

Santa Fiora, ki se nahaja v Unescovi regiji Val d’Orcia, šteje le 2.500 prebivalcev. Kljub svoji majhnosti so razvili spletno kampanjo z namensko spletno stranjo, imenovano “Vivi in ​​paese”, da bi informirali in privabili digitalne nomade. Vsak bo moral izpolniti prijavnico, ki dokazuje njihovo zaposlitev, saj bodo le tako upravičeni do subvencije.

Oblasti ponujajo subvencioniranje do 200 evrov ali 50 % povprečne mesečne najemnine za bivanje do pol leta. To naj bi bilo dovolj časa, da novi priseljenci izkusijo življenje in čare kraja in da se odločijo postati stalni prebivalci mesteca. Mestne oblasti skušajo predvsem privabiti Italijane ali vsaj tujce, ki tekoče govorijo italijansko in lahko zakonito prebivajo v državi.

Rieti – podeželski mir z mestnim vrvežem

Razmere v Rietiju, ki se nahaja le uro stran od Rima, so podobne v smislu, da ponujajo tudi kritje 50 % najemnine in enkratno subvencijo v višini 1500 evrov za par, ki bo tam imel novorojenega otroka. Rieti, čigar uradna spletna stran ga opisuje kot središče Italije, je dejansko večje mesto s 50.000 prebivalci, zato ponuja fuzijo med podeželskim mirom in tišino ter podobnostjo večjega mestnega središča.

 

Vir: The Mayor EU

(Visited 2.943 times, 1 visits today)
Close