Irska žaluje za pogrešanim slavnim delfinom iz Dingla

27 oktobra, 2020

Delfin Fungie, ki je od leta 1983 glavna zvezda pristanišča Dingle na Irskem, je pogrešan že nekaj dni. A okoliški prebivalci še upajo na vrnitev.

Fungie, samček atlantskega delfina, se zadržuje na območju Dingle že od leta 1983, ko je bil prvič opažen ob irski obali. Je delfin samotar, ki se rad druži z ljudmi, še posebej je užival, ko se mu je kdo pridružil v vodi.

V Dinglu je celotna turistična industrija s prodajalnami daril in lokali, ki nosijo njegovo ime, tudi izletniška ladja, ki je ljudi redno vozila h glavni zvezdi. Toda v četrtek, 22. oktobra se je sprožil alarm, ko so domačini opazili, da ga več kot en dan niso videli v okolici, kar je po njihovih navedbah zanj povsem nenavadno.

Po koncu poletja je bil videti utrujen

Po oceni je star vsaj 41 let in lani so ga pri Guinnessovi knjigi rekordov imenovali za najstarejšega delfina na svetu. Čolni in ekipe potapljačev so ga iskali v okolici pristanišča, vendar do zdaj o Fungieju niso odkrili nobenih sledi. Ob koncu poletne sezone je bil Fungie videti utrujen, toda Jimmy Flannery, ki vodi Dingle Sea Safari, je dejal, da je to normalno vedenje in ne verjame, da je to povezano z njegovim izginotjem.

Bil je drugačen od drugih delfinov

Ni nenormalno, da delfin išče človeške stike, a Fungie je bil v tem pogledu edinstven. »V zgodovini snemanja delfinov in kitov ni nobenega drugega delfina, ki bi v enem prostoru preživel skoraj 40 let. Podrl je vse svetovne rekorde,« je dejal Whooley iz irske skupine Dolphin and Whale Group. Sicer ob izlivu reke Shannon v bližini Dingle živi skoraj 200 delfinov s približno 96 % stopnjo preživetja na leto.

»Bil je divji in svoboden. Kar se mene tiče, bomo vedno verjeli, da je odplaval v sončni zahod,« zaključi Jimmy Flannery.

 

Preberite tudi:

Nenavadni navadni delfin v slovenskem morju

 

Vir: Lonely Planet

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 108 times, 1 visits today)