Inšpektorji odvzeli in uničili več kot 400 kg sadja in zelenjave

17 julija, 2020

Inšpektorji za hrano so od 13. maja do 14. julija 2020 izvajali poseben nadzor z namenom ugotavljanja sledljivosti in ustrezne označenosti sadja in zelenjave ter nadzirali morebitna zavajanja glede navajanja porekla. V okviru posebnega nadzora je bilo izvedenih 292 pregledov. Pregledanih je bilo 235 različnih zavezancev.

Največ neskladnostiso inšpektorji ugotovili pri splošni označenosti sadja in zelenjave (22 %), sledi nepravilno navajanje porekla (14%), neustrezno zagotavljanje sledljivosti (10 %). Glede sledljivosti je bilo največ neskladnosti ugotovljenih pri jagodah (14.%). Glede pravilne označenosti (razen porekla) je bilo največ neskladja ugotovljenega pri špargljih (23 %). Glede navajanja porekla je bilo največ neskladja ugotovljenega pri špargljih (23 %). Skupno je bilo odvzetega in uničenega 420,8 kg sadja in zelenjave.

Na terenu ni opaziti bistvenih sprememb

Inšpektorji so za ugotovljene nepravilnosti izrekali upravno inšpekcijske ukrepe – teh je bilo 54. Za ugotovljene kršitve so uvedli skupaj 56 prekrškovnih postopkov in podali dva obdolžilna predloga. Kljub izvedenim postopkom in odvzetim pridelkom ni opaziti bistvenega napredka pri dosegu skladnosti prodaje sadja in zelenjave na stojnicah.

Inšpekcija ocenjuje, da bi bilo treba zakonsko regulirati prodajo sadja in zelenjave na stojnicah izključno na za to organiziranem in registriranem mestu in ne ob cestah ali na parkiriščih ob cestah.

Vir UVHVVR

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 158 times, 1 visits today)