Hišni ljubljenčki nam prinašajo številne koristi

7 februarja, 2021

To je osem koristi za naše zdravje in zdravje otrok, ki nam jih prinašajo naši hišni ljubljenčki, ki jih potrjujejo raziskave. 

1. Lažje prenesemo zavrnitve

Znanstveniki pravijo, da razmišljanje o svojem hišnem ljubljenčku, kot enakovrednem družinskem članu, lahko izboljša počutje ob zavrnitvi. Študija v reviji Anthrozoös je prosila prostovoljce, da razmislijo o preteklih izkušnjah, ko so bili zavrnjeni in kako so se takrat počutili. Nato so jim pokazali fotografije hišnih ljubljenčkov in jih prosili, da jih opišejo. Tisti, ki so svoje ljubljenčke opisali s človeškimi kvalitetami so se počutili manj negativno. Raziskovalci pravijo, da imajo tisti lastniki, ki svoje ljubljenčke tretirajo kot enakovredne družinske člane, bolje razvito empatijo in nekonvencionalno razmišljanje, ki jih varuje pred negativno zavrnitvijo.

2. Smo manj osamljeni

Osamljenost je povezana s srčnimi obolenji, Alzheimerjevo boleznijo in še nekaterimi drugimi boleznimi, toda starejši odrasli, ki so v bili lastniki hišnih ljubljenčkov, imajo kar 36 odstotkov manj možnosti, da so osamljeni, kot tisti, ki ga niso nikoli imeli, pravi študija objavljena v Aging & Mental Health.

3. Varujejo naše srce

Lastništvo mačke zmanjšuje tveganje zaradi bolezni srca, je pokazala študija v poročilih Journal of Vascular and Interventional Neurology. Raziskovalci so ugotovili, da so tisti, ki so nekoč v življenju imeli mačko, imeli manjše tveganje za srčni napad, kot tisti, ki je niso nikoli imeli.

hisni-ljubljencki-4

4. Pomagajo ohranjati ostre možgane

Raziskave, objavljene v Anthrozoösu, so pokazale, da so starejše odrasle osebe, ki so v preteklosti lastile psa ali mačko, boljšo miselne funkcije. Lažje in bolje so si zapomnili pretekle dogodke, si bolje zapomnili podrobnosti in imeli boljšo pozornost, kot tisti, ki nikoli niso lastili domače živali.

5. Lajšajo bolečino

Ena izmed študij je pokazala tudi, da so ljudje, ki so s psom preživeli vsaj 5 do 15 minut po operaciji sklepov, potrebovali manj protibolečinskih tablet, kot tisti, ki niso imeli terapije z živalmi.

6. Otrokom zmanjšujejo alergije

Dojenčki, ki živijo v hiši s hišnim ljubljenčkom, naj bi kasneje v življenju razvili manj alergij. Študija je pokazala, da so imeli 18-letniki, ki so odraščali z domačimi živalmi, kar polovico manj alergij na živalsko dlako. To naj bi delovalo le, če je v stiku z živaljo otrok, ki še razvija svoj imunski sistem, ne pa odrasla oseba, ki ima imunski sistem že razvit.

hisnni-ljubljencki-2

7. Skrbijo za krvni sladkor otrok

Dekleta, starosti 9 do 19 let, ki so skrbele za hišnega ljubljenčka, naj bi boljše kontrolirale sladkorno bolezen tipa 1, trdi študija objavljena v reviji PLoS ONE. Otroci, ki so aktivno skrbeli za hišnega ljubljenčka, so kar 2,5 krat bolje ohranjali zdravo raven sladkorja v krvi. Avtorji študije pravijo, da so taki otroci bolj navajeni odgovornosti in rutine in se zato lažje držijo pravil.

8. Zagotavljajo zaščito pred stresom

Švedska raziskava je pokazala, da so imele ženske, ki so se raziskave udeležile, nižjo koncentracijo stresnega hormona kortizola po 15 do 30 minutnem božanju psa. Tiste, ki so imele hišnega ljubljenčka tudi doma, pa so imele tudi povišan hormon sreče oksitocin.

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 100 times, 1 visits today)