Najde se jih tudi letos: marele! Pozor pri uživanju …

10 oktobra, 2021
Igor Fabjan

Marsikoga v naravo vabijo gobe. Letošnja sezona je ponekod celo rekordna, spet drugje tarnajo, da gob preprosto ni. A z malo truda se kakšna gotovo najde še posebno, če ne prisegate le na jurčke.

Preberite tudi: Se sprašujete, zakaj letos ni gob?

Orjaški dežniki ali marele

Ene izmed največjih gob, ki rastejo pri nas, so orjaški dežniki. Ni jih težko spoznati. V višino zrastejo tudi do 30 centimetrov in več, premer klobuka pa je pri starejših gobah običajno večji od 20 centimetrov. Pogosto rastejo kar na travnikih, zato jih tudi ni težko najti. Rastejo nekje od avgusta do novembra.

Uporabljamo le meso klobukov, bete pa lahko pustimo na rastišču, saj so pretrdi za prehrano.

Orjaških dežnikov praktično ni mogoče zamenjati z drugimi gobami. Previdnost velja le pri čisto mladih gobah, saj je takrat možna zamenjava s katerim izmed drugih vrst dežnikov, med katerimi so nekateri manjši tudi strupeni. Druge vrste dežnikov so precej manjše od orjaških. Tisti najbolj strupeni dosežejo velikost le 5 do 10 centimetrov, razlikujejo pa se tudi po barvi, zato jih je praktično nemogoče zamenjati z užitnimi orjaškimi dežniki.

Dežniki se sicer med seboj ločijo predvsem po velikosti, pa tudi po barvi in obliki. Njihova skupna značilnost je obroček, ostanek zastirala, ki ga je mogoče premikati navzgor in navzdol.

Klobuk jajčaste oblike, ki je sprva zaprt z vseh strani se z rastjo beta veča in odpira kot pravi dežnik.

 

Pozor pri uživanju

Uživanje večjih količin gob ni najbolj priporočljivo. Služile naj bi bolj kot dodatek k jedem in naj bi bile predvsem sezonska hrana Tudi sicer velja, da gob, katerih ne poznamo dovolj dobro raje nikar ne poizkusimo. Ker so gobe težje prebavljive, tudi niso najbolj primerne za majhne otroke.

Poleg tega pa pri uživanju marel velja posebna previdnost: ne pijte alkohola!

 

 

 

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 51 times, 16 visits today)