11:53 dop ZANIMIVO

Gamsov prsk – intenzivno obdobje parjenja

Od druge polovice oktobra do konca novembra običajno poteka intenzivno obdobje parjenja pri gamsih, imenovano gamsov prsk.

Če med paritvenim obdobjem jelenov, lahko opazimo spremembe tako na zunanjosti kot pri obnašanju, so pri gamsih tovrstne spremembe manj izrazite.

»Gamsi so zdaj že v zimski dlaki. Samci imajo značilen tako imenovan gamsov port, to je dolga dlaka po hrbtnem grebenu, ki jo v spopadu s tekmeci postavijo pokonci, da so videti večji, kot so v resnici. Med ušesi in roglji jim nabreknejo žleze, ki oddajajo značilen vonj. Da ga poudarijo, močno otresajo s trupom. Tako jim semenska tekočina, ki se ob tem izloča, prepoji dlako, da je njihov vonj še bolj izrazit,« pojasni naravovarstveni nadzornik JZ TNP Florijan Tišler.

Med prskom bolj radovedni

Gamsovi kozli, kot se reče gamsovim samcem, so med prskom bistveno manj plašni kot sicer. Velikokrat se v tem obdobju zgodi, da pridejo v bližino človeka iz gole radovednosti, še posebej, če je oblečen v temna oblačila. Sicer pa se tako samci, kot goneče se koze med seboj radi preganjajo. Gamsi so med prskom precej bolj dejavni preko celega dneva kot sicer. Planinci v tem času lahko opazijo preganjanje kozlov tudi na bolj obljudenih planinskih poteh.

Manjše razlike med spoloma pri gamsih

Kozli se oglašajo s posebnim meketanjem, značilnim za to vrsto. Sicer pa je pri gamsih samice od samcev bistveno težje ločiti kot pri drugih vrstah. Po zunanjosti so malenkostne razlike v rogljih, razen tega so samice tudi nekoliko šibkejše in manjše.

Vir: TNP

(Visited 108 times, 5 visits today)
Close