Flamingi obiskali Cerkniško jezero

3 novembra, 2021

Minuli konec tedna so na Cerkniškem jezeru opazili redek, eksotičen obisk: velike plamence oz. flaminge. Po navedbah očividcev jih je prišlo šest, dlje časa pa sta se na jezeru zadržala le dva osebka.

Ptice so se na jezeru ustavile za dan ali dva, zato da si opomorejo pred nadaljevanjem poti. Plamenci niso selivke. Se pa, tako kot večina vrst ptic, nekateri osebki po zaključeni gnezditveni sezoni potepajo naokrog in iščejo morebitna nova območja z dobrimi pogoji. V takšnih potepih kak flamingo prileti tudi v Slovenijo.

V zadnjih letih jih zabeležijo kar vsako leto, še največ se jih vidi v v Sečoveljskih solinah, a tudi tam le enkrat ali dvakrat na leto.

Izjemno redek prizor na Cerkniškem jezeru

Po uradnih zabeležkah cerkniških ornitologov so doslej flaminge v Notranjskem regijskem parku opazili samo enkrat, in sicer decembra 2014. Po neuradnih podatkih pa so dva flaminga na Cerkniškem jezeru opazili tudi lansko jesen. Je pa izjemna redkost, da flamingi zaidejo v notranjost celine.

Morska ptica, ki gnezdi ob morju

Zadržuje se v plitvinah, kjer se tudi hrani. S svojim posebnim kljunom brede po blatu, ki ga nato filtrira in iz njega pobira drobne živali in alge. Pri precejanju vode plamencu pomagajo posebne dlakaste ploščice v kljunu in grob jezik. V Evropi sicer gnezdi približno 50 tisoč parov teh ptic, največ jih je v Franciji. Se pa počasi širijo tudi v druge sredozemske države.

Za mladiča skrbita oba starša

Pred parjenjem se ogromna kolonija plamencev razdeli na petnajst do petdeset ptic. Posamezen par v skupini si nato ustvari in brani svoje gnezdilno območje, na katerem iz blata zgradi gnezdo in vanj samica izleže eno samo jajce. Valita izmenično samica in samec. Ko se po 30 dneh izleže mladič, zanj skrbita oba starša. Hranita ga s posebnim ptičjim mlekom, ki ga izdeluje njun prebavni sistem. Flamingi živijo zelo dolgo, v naravi tudi do 40 let, v ujetništvu pa še precej dlje.

Obiskovalci Cerkniškega jezera niso roza barve

Ime za plamenca – flamingo izvira iz portugalske in španske besede flamengo ali »barva plamena«. Plamenci se ne izležejo iz jajc v tej različici. Mladiči imajo belo do sivkasto perje in ognjene odtenke dobijo šele sčasoma, ko se hranijo z algami in rakci, ki vsebujejo oranžna barvila. Ameriške vrste plamencev so močneje obarvane, ker tamkajšnji rakci vsebujejo več oranžnih barvil.

 

Vir: Notranjski regijski park

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 119 times, 10 visits today)