Festival znanosti z geslom Zaupajmo znanstvenikom

30 septembra, 2021

Te dni v Sloveniji v digitalni obliki poteka 27. nacionalni festival znanosti z mednarodno udeležbo izvajalcev iz 6 držav. Pripravila ga je Slovenska znanstvena fundacija (SZF) v sodelovanju s strokovnimi partnerji iz domovine in sveta. Sporočilo letošnjega festivala znanosti je ‘Zaupajmo znanstvenikom’, apel, ki ga SFZ naslavlja na, kot pravijo, vse državljane dobre volje, na ljudi, ki so pripravljeni spremeniti svoje stališče, svoj odnos do pandemije koronavirusa.

Izbira sporočila je, kot razlagajo, odvisna od aktualnih razmer v znanosti in slovenski družbi.” Za letošnje leto je bilo glede na odnos državljanov do koronavirusa in cepljenja proti bolezni izbrano sporočilo – apel Zaupajmo znanstvenikom”, povedo.

Častni pokrovitelj festivala je prof. dr. Peter Raspor, dr. h. c. mult., mednarodno uveljavljen mikrobiološki in biotehnološki strokovnjak.

Festival je skupaj ponudil ljubiteljem znanosti – radovednim in vedoželjnim – 36 dogodkov pri katerih je bilo udeleženo okoli 70 izvajalcev iz Avstrije, Velike Britanije, Danske, ZDA, Mehike in Slovenije.

Poklon trem velikim slovenskim strokovnjakom

V letu 2021 so se udeleženci festivala poklonili 100. obletnici rojstva kemika Dušana Hadžija in strojnika ter elektrotehnika Aleša Strojnika ter 460. obletnici rojstva zdravnika in fiziologa Santoria Santorija.

 

Vir: SFZ

 

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 35 times, 4 visits today)