Ekstremna eko odprava: 100 dni hoje po zaledenelem morju

21 novembra, 2020
IF

Britanski raziskovalec in motivator Mark Wood, se v prihodnjem letu pripravlja na novo ekstremno odpravo. Samostojno namerava v sto dneh prečkati zaledenela območja Arktike v dolžini 1850 kilometrov, s čimer se želi vpisati tudi v Guinnessovo knjigo rekordov. Sani z opremo, ki jih bo vlekel za sabo bodo tehtale 185 kilogramov.

To bo ena najbolj zahtevnih odprav doslej, saj se bo moral spopadati z nestabilno ledeno površino, temperaturami do -40 stopinj Celzija, nevarna pa bi bila lahko tudi srečanja s severnimi medvedi.

Opozorilo na grozeče podnebne spremembe

S hojo prek enega zadnjih neznanih območij preostalega zaledenelega morja nad severnim tečajem želi Mark Wood opozarjati na vedno bolj grozeče podnebne spremembe in njihove posledice.

Za odpravo ‘Solo100’ zbira sredstva tudi s pomočjo platforme za financiranje. Zbrati želi približno 20.000 evrov, podpornikom pa v zahvalo ponuja foto knjige in pakete za preživetje v naravi.

Ekstremne odprave z namenom

Mark Wood je od leta 2003 sodeloval ža na 35-ih ekstremnih odpravah v negostoljubnih razmerah okoli severnega in južnega tečaja, pa tudi v Himalaji. Njegov namen je predvsem seznanjanje mladih s problematiko podnebnih sprememb. Mlade vzpodbuja, da razmišljajo drugače o življenju na Zemlji in se zavežejo k njenemu varovanju.

Mark Wood je sicer uspešen spletni motivator in na mlade apelira z javljanji med odpravami prek računalniškega programa Skype. Doslej je pritegnil zanimanje več kot milijona študentov z vseh koncev sveta. Na njihovo sodelovanje računa tudi tokrat.

Posneti namerava dokumentarni film, del katerega bodo tudi posnetki študentov, ki ga bodo spremljali preko spleta. Vsak dan odprave bodo dodali na spletno stran poleg Markovega javljanja en posnetek študentov, v katerem bodo razpravljali o podnebnih spremembah v njihovem okolju in kaj bi morali nujno narediti, da jih ublažijo.

 

IF

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 42 times, 42 visits today)