7:10 pop ZANIMIVO

Dom upokojencev: stanovalci pomagajo skrbeti za številne živali

V vseh enotah Doma upokojencev Ptuj se zavedajo, da starejšim ljudem živali nudijo socialno interakcijo, izboljšujejo njihovo koncentracijo ter jim prinašajo zadovoljstvo in pomiritev, zato stanovalcem omogočajo življenje z živalmi.

rsz_muca_in_francek_arhiv_dom_upokojencev_ptuj

Dom upokojencev Ptuj ima pet enot in v vseh imajo živali: v Muretincih psa Capija, muco, zajčke, želvaka Frančeka, kozico Srnico, zlate ribice v večjem ribniku v skalnjaku in zlate ribice v akvariju, v ostalih enotah pa muce, zajčka, kanarčke in ribice.

Capi ima svojega gospodarja, ki mu zvesto sledi povsod

Domski kuža je zelo prijazen do vseh stanovalcev, zaposlenih, svojcev in drugih, ki prihajajo v Dom. Izbral si je svojega gospodarja, stanovalca, s katerim preživi vse dneve, le ponoči spi na etaži, kjer biva njegov gospodar. Direktorica doma pove, da stanovalca spremlja pri vseh opravilih, ki jih le ta izvaja, v gostilno, v park … Sicer pa ga imajo zelo radi tudi ostali stanovalci, saj vsem dovoli, da ga nagovorijo, božajo in nikoli ne laja brez potrebe.

Nenadomestljiva prijateljica je tudi muca

V domu pravijo, da jo je moč opaziti v vseh nadstropjih, še posebej so nanjo navezani stanovalci z diagnozo – demenca. Ti jo tudi najpogosteje oskrbujejo, hranijo, božajo in opazujejo pri njenih vsakdanjih dogodivščinah.

Prava atrakcija za vse obiskovalce je pritlikava koza

V parku ima svoj hlev pritlikava koza, Srnica, za katero skupaj skrbita stanovalec in zaposleni. V lepih sončnih dneh se koza pase v ogradi domskega parka, kjer jo stanovalci zelo radi opazujejo, saj njena navihanost in prisrčnost nariše nasmeh na vsak obraz.

Za zajčke posejali tudi deteljo

V enoti imajo tudi tri zajčke, ki jih je podarila stanovalcem zaposlena varuhinja na enem izmed izletov stanovalcev z invalidskimi vozički. Nastanjeni so v dveh lesenih zajčnikih. Preko leta domujejo v senci domskega parka, čez zimo pa jih preselimo v hlev. Zanje skrbi stanovalec, ki jim dnevno ponuja brikete in za priboljšek zelenjavo, ki ostane v kuhinji. V delu parka na manjši njivi so posejali tudi deteljo, ki bo prav zanje.

Z veseljem pazijo tudi na želvaka Frančeka

V terariju paviljona ima svoj dom želvak Franček, ki ga je podarila zaposlena, zanj skrbijo stanovalke z diagnozo – demenca skupaj z zaposlenimi. Stanovalci ga radi opazujejo v vodi ali pa pri hoji po prostoru in takrat z veseljem pazijo, da ne bi kam pobegnil.

(Visited 320 times, 2 visits today)
Close