6:19 pop ZANIMIVO

Dobra novica: trajnost in sreča gresta z roko v roki

Kako gresta skupaj eko način življenja in sreča? Študija, objavljena v Social Indicators Research, je pokazala, da so najsrečnejši prebivalci tistih držav, ki so najbližje izpolnjevanju 17 ciljev trajnostnega razvoja Združenih narodov, ki prikazujejo okoljsko bolj izvedljiv in pravičen svet za vse.

Cilji trajnosti niso le ohranjanje okolja in vode ter zelena energija, temveč tudi varnost preskrbe s hrano in trajnostna vključujoča gospodarska rast.

Vodilna avtorica študije Yomna Sameer, profesorica managementa na univerzi Abu Dhabi je povedala, da so želeli preveriti, kako sreča, natančneje uživanje in polno življenje nista v nasprotju s trajnostjo.

Neposredna povezava med srečnim in trajnostnim življenjem

Raziskovalci so pregledali podatke iz 152 držav. Napredek vsake države pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja ZN so prekrili z ocenami v poročilu o sreči v svetu in v svetovni zbirki podatkov o sreči, ki vsebuje širok nabor dejavnikov kakovosti življenja.

Ugotovili so neposredno, pomembno povezavo med srečnim življenjem in podnebju prijaznim življenjem. »Res je neverjetno, kako jasen je bil graf. Bolj, kot ste srečni, bolj trajnostni ste lahko,« pravi Yomna Sameer.

»Te ugotovitve nasprotujejo tudi pogosto uveljavljeni psihološki in ekonomski domnevi, da morate za trajnostno življenje varčevati, se odreči stvarem, ki jih imate radi, ali se zadovoljiti s slabšo kakovostjo življenja,« še pojasni avtorica študije. Ni se treba odreči uživanju – luksuz pa ni zagotovilo sreče.

 

Vir: Outside

(Visited 106 times, 1 visits today)
Close