6:49 pop ZANIMIVO

Divja Slovenija: Vodomec, kljub živahnim barvam le redko viden

Spoznajte majhno ptico z dolgim kljunom in spreminjajoče modre barve, ki izkoplje približno meter dolg gnezditveni rov s kamrico. Vodomec je živalska vrsta, ki je predstavljena tudi v dokumentarnem filmu Divja Slovenija, kjer si lahko ogledate pestro favno in floro Slovenije. 

Vodomec (Alcedo atthis) je majhen ptič, za katerega je značilna razmeroma velika glava in približno 4 cm dolg črn kljun. Vrh glave, proga ob kljunu ter krila so zeleno modre barve in posuti s svetlo modrimi pegami. Hrbet in rep pa sta živo modra in se glede na zorni kot opazovanja spreminjata od turkizne do kobaltno modre. Lica in spodnji del telesa so rjasto oranžne barve, grlo in lisa na vratu pa snežno bela, medtem ko so drobne noge odraslih živali svetlo rdeče. Za vodomce velja, da sta oba spola enako obarvana. Samica se loči po rdečini na spodnji strani kljuna, medtem ko je kljun samca povsem črn.

Ogroža ga urejanje rečnih območij in vremenske razmere

Vodomec navadno gnezdi od aprila do junija, v strm, praviloma peščen breg potokov ali rek izkoplje okoli meter dolg rov, ki se konča z gnezdilno kamrico, kjer samica znese šest ali sedem jajc. Starša jajca obdata z izbljuvanimi ribjimi koščicami, nato pa se pri valjenju izmenjujeta. Gnezdišča izginjajo predvsem zaradi utrjevanja rečnih bregov ter uravnavanja rek in potokov. Edino strnjeno gnezditveno območje v Sloveniji je vzdolž reke Drave na Dravskem in Ptujskem polju. Sam gnezditveni uspeh vodomca je odvisen od vremenskih razmer, saj lahko obilno deževje ob nepravem času zalije gnezdo in pomori mladiče. Prav tako daljša obdobja ostrega mraza, ko reke in potoki zamrznejo, terjajo svoj davek med vodomci. V Sloveniji je zato kot močno ogrožena vrsta uvrščen na rdeči seznam.

Plah, a uspešen “ribič”

Vodomca je v naravi težko opaziti, saj se zelo dobro zlije z okolico, tudi ko sedi na veji nad potokom ali reko in opreza za majhnimi ribami in vodnimi žuželkami. Sicer pa velja za precej plahega in previdnega ptiča. Najpogosteje ga lahko opazimo, kako premočrtno leti nizko nad vodno gladino. V dokumentarnem filmu Divja Slovenija je prikazan v obdobju izkopavanja gnezdilnega rova, na enem od redkih območij, kjer v Sloveniji še živi.

Če dokumentarnega filma Divja Slovenija še niste videli ali pa bi ga želeli ponovno pogledati, boste to lahko storili, od 3. februarja 2022, v spletnem kinu Art kino mreže Slovenije, na tem naslovu bo dostopen v slovenski in angleški različici.

 

Vir: NRP, DOPPS

(Visited 455 times, 11 visits today)
Close