Delovnik so skrajšali na 4-5 ur in dosegli neverjetne učinke!

8 julija, 2021

Okoli 2500 Islandcev je kar 4 leta sodelovalo v dveh raziskavah o tem, kako krajši delovnik vpliva na produktivnost. Zdaj so tu rezultati, ki, na kratko, pričajo, da se s skrajšanjem delovnika produktivnost ni zmanjšala, se je pa izboljšalo počutje zaposlenih, kar se je pokazalo v številnih meritvah, tudi stresa in izgorelosti.

Od začetka raziskav je že 86 % zaposlenih na Islandiji skrajšalo delovnik – raziskave pa v to idejo usmerjajo tudi druge države. “V obeh raziskavah so se zaposleni počutili bolje, z več energije in manj stresa, imeli so več energije za druge aktivnosti, kot so telesna vadba, hobiji in druženje s prijatelji,” navaja poročilo.

A to ni vse – sprememba je pozitivno vplivala tudi na njihovo delo

V raziskavi so sodelovala različna podjetja iz različnih sektorjev – od bolnic do pisarn. Plače so imeli enake tudi ob skrajšanem delovniku, nadur pa ni bilo nič več kot prej. Skrajšali so sestanke, spremenili izmene v izmenskih delih, ukinili nepomembne naloge – da so se lahko zaposleni držali novega režima.

Kot so povedali, jih je 4 ali 5 urni delovnih prisilil, da so postali kreativni – kako opraviti svoje delo v tako krajšem času. Nekateri so priznali, da so imeli kar nekaj težav, da so se prilagodili, večina pa se jih je hitro navadila novega načina. “Namesto da bi delali ves čas vse enako kot prej, so ponovno ocenili, kako nekaj narediti. In kar naenkrat smo svoje naloge opravljali povsem drugače,” je povedal eden od udeležencev raziskave.

Manj stresa

Glede počutja so največkrat poročali o manj stresa in boljšem razmerju med delom in prostim časom. Kot prednosti so navajali več časa za opravke in domače obveznosti, več časa zase, več časa za telesno aktivnost.

Tako nižja delovna mesta kot managerske pozicije so ljudje opravljali enako – tako po količini kot po kakovosti – le da so za to porabili manj časa.

Največ pa pove rezultat, da je velika večina želela s skrajšanim delovnikom nadaljevati tudi po koncu raziskave. “Mnoga delovna mesta so prilagodili zaradi pandemije koronavirusa in jasno je, da le redki želijo pogoje, kakršni so na delu vladali pred tem,” zaključuje poročilo.

 

Vir: science allert

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 267 times, 5 visits today)