Delfini sodijo v morje, ne v zabaviščni park

3 avgusta, 2020

Delfini so ene izmed najbolj inteligentnih in čustvenih živali, kar je izkoristil človek in jih iz morja prestavil v ujetništvo zabaviščnih parkov.

Delfini so čudovite živali, ki veljajo za ene izmed najbolj inteligentnih. To je izkoristil človek in delfine iz svojega naravnega habitata postavil v ujetništvo v številne zabaviščne parke, kjer ob glasni glasbi, velikokrat omamljeni, ”zabavajo” množice.

Preberite tudi: Vračamo se k naravi

V času bliskovitega tehnološkega napredka, smo začutili veliko odgovornost do družbe in ustvarjanja uporabniku ter zemlji prijaznih rešitev.

Njihov nasmeh je varljiv in marsikoga prepriča, da se delfini smejijo. V resnici so delfini v ujetništvu v velikem stresu, živijo v premajhnih in omejenih prostorih, vseskozi trenirajo gibe, ki niso njihovi naravni. Delfini imajo izreden sluh, lokacijo določajo s pomočjo odmeva, zato jih velik stres povzroča glasna množica na predstavah.

Preberite tudi: Kakovostni izdelki iz etične proizvodnje

Družba illycaffè se predstavlja s trajnostnimi izdelki in prisega na zmanjševanje ogljičnega odtisa vzdolž celotne proizvodne verige.

Nekateri sicer delfine v zabaviščnih parkih (kot tudi vsako drugo ujetništvo, tudi v živalskih vrtovih) opravičujejo s tem, da javnost sicer nikoli ne bi prišla v stik s temi živalmi, da gre tudi za izobraževanje. Vendarle pa je vedno več takih, ki so mnenja, da je cena tega ”izobraževanja” previsoka, zato so v nekaterih državah že prepovedali uporabo delfinov v zabaviščne namene. Težava, ki se sedaj pojavlja pa je, da delfine iz zaprtih zabaviščnih parkov selijo v tiste, kjer se s tem še ukvarjajo.

 

Premika se na bolje

Mexico City je prvo mesto na svetu, ki se je odločilo prepovedati uporabo delfinov in drugih morskih sesalcev v zabaviščne in terapevtske namene, s čimer upajo, da bodo k temu spodbudili še preostali del Mehike in Latinske Amerike. Tudi ostale države počasi uvajajo spremembe na tem področju.

 

V številkah

Trenutno več kot 2100 delfinov in kitov živi v ujetništvu v 343 ustanovah v 63 državah. Največ ‘dolfinarijev’ (akvarijev za delfine) je na Japonskem, sledijo Kitajska, ZDA, Rusija in Mehika. V Evropi je več kot 30 parkov v delfini, ki se nahajajo v 15 državah, ujetih pa imajo 300 delfinov in kitov.

 

Kaj lahko stori posameznik?

Morski sesalci bodo rešeni ujetništva takrat, ko ne bo več zanimanja množice za tovrstne zabave. Če hočemo biti del rešitve, ne obiskujmo vodnih zabaviščnih parkov, ki imajo v ujetništvu divje živali, ne jejmo delfinjega ali kitovega mesa in osveščajmo otroke, zakaj divje živali ne sodijo v ujetništvo.

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 255 times, 4 visits today)