Avtor IF 1:03 pop ZANIMIVO

Cvetlica, ki velja za eno najbolj znanih zdravilnih rastlin

Enoletno zelišče kamilica (Matricaria chamomilla) velja za eno izmed najbolj znanih zdravilnih rastlin, saj jo lahko uporabimo skoraj pri vseh boleznih.

Kamilica zraste do 60 centimetrov visoko, steblo je močno razraščeno, cvetna glavica ima navzgor razširjeno rumeno cvetišče in navzdol povešene bele jezičaste cvetove.

Pri pravi kamilici je cvetišče v prerezu votlo in po tem jo ločimo od sorodnih vrst. Cvetovi imajo prijetno aromo a nekoliko grenak okus. Raste po njivah in poljih, lahko pa jo tudi posejemo na vrt, jeseni ali spomladi. Pogosto pa se zaseje kar sama. Cveti od konca aprila do avgusta,

Zdravilni deli kamilice

Za zdravilne namene nabiramo cvetove, cvetne popke, nežne mlade listke in zgornji del mehkega stebla. Nabiramo jih v sončnih dneh saj takrat vsebujejo največ eteričnega olja. Pa tudi lažje jih posušimo. Pripravki iz kamilic delujejo protivnetno, pospešujejo celjenje, blažijo krče, še posebno se obnesejo pri želodčnih boleznih in prebavnih motnjah, pa tudi za odpravljanje težav z jetri, ledvicami in žolčnikom. Poleg vsega tega kamilice delujejo tudi pomirjevalno.

Poparek lahko dodajamo tudi sproščujoči in poživljajoči topli kopeli, ki pomaga pri bolečinah v mehurju in vnetju nožnice. Vdihavanje kamilične pare pomaga pri vnetju ustne votline in dihal.

Obkladki iz kamiličnega poparka blažijo kožna vnetja in bolečine, opekline, celijo rane, pomagajo pri oteklinah, uporabimo jih lahko pri trebušnih in menstrualnih krčih ter vnetju ušes. Obkladke lahko pripravljamo tudi s pomočjo kamiličnega eteričnega olja. Podobno uporabo ima tudi kamilično olje, ki ga pripravimo tako, da kamilične cvetove mesec dni namakamo v olju in potem precedimo.

Kamilica ima uporabno vrednost tudi v kulinariki, a žal cvetovi rahlo grenijo, zato jih lahko uporabimo predvsem za barvanje pijač, testa ali sladic.

(Visited 1.088 times, 1 visits today)
Close