Bo Černobil uvrščen na seznam svetovne dediščine?

9 januarja, 2021

Ukrajina si prizadeva, da bi Unesco uvrstil na seznam svetovne dediščine tudi Černobil, ki je bil zapuščen po najhujši jedrski nesreči na svetu leta 1986. To bi privabilo več obiskovalcev in spodbudilo financiranje za ohranitev propadajočih stavb.

Območje Černobila je danes kot mesto duhov, v katerem je nekoč živelo 50.000 prebivalcev. Televizijska serija Černobil iz leta 2019 je privabila na to območje samo lani 125.000 turistov. Čeprav so ravni sevanja še vedno višje od običajnih in oblasti trdijo, da bi lahko trajalo tudi do 24.000 let, da bi ljudje lahko spet varno živeli v regiji. A organizatorji potovanj pravijo, da je območje varno za kratkoročne obiske. Število rezervacij se je leta 2019 povečalo za kar 40 %.

Jasno začrtani načrti za prihodnost

»Černobil je bil negativni del ukrajinske blagovne znamke. Prišel je čas, da to spremenimo. Černobil je edinstveno mesto na planetu, kjer se je narava po veliki nesreči, ki jo je povzročil človek, ponovno rodila. To mesto moramo pokazati svetu: znanstvenikom, ekologom, zgodovinarjem in turistom,« je jasen ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ukrajina naj bi Unescu marca letos predlagala določene lokacije na območju Černobila, vendar bo končna odločitev morda sprejeta šele leta 2023.

Vir: Lonely Planet

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 185 times, 4 visits today)