Avstralsko mestece išče kupca – ki ga bo spremenil v eko naselje

22 novembra, 2020
IF

Kraj Cossack ob obali Zahodne Avstralije bi lahko imenovali naselje duhov, saj so ga zapustili skoraj vsi prebivalci. Toda zvezna država ga želi spremeniti v novo ekološko destinacijo, saj v njegovi lokaciji vidi velik potencial. Zato iščejo kupca – investitorja, ki bo poskrbel za oživitev kraja.

Želijo si ureditve avtokampa in glampinga, več prenočišč različnih cenovnih razredov v zapuščenih zgradbah, še kakšne restavracije, galerije, trgovine s spominki. Ponudnik naj bi poskrbel za trajnostni razvoj kraja s čim manjšim vplivom na okolje.

Nekdanje središče nabiralcev biserov

Cossack leži dobrih 1500 kilometrov severno od Pertha, največjega mesta Zahodne Avstralije. Nastal je zaradi nekoč dobičkonosnega nabiranja biserov. To je bilo prvo pristanišče v severozahodnem delu Avstralije. Toda biserov je bilo vedno manj, nekaj desetletij kasneje pa so v bližnjem zalivu uredili večje pristanišče Broome in v petdesetih letih preteklega stoletja je večina naseljencev zapustila Cossack.

Prenočišče na policijski postaji

Ohranjenih je več kamnitih hiš iz 19. stoletja, ki sodijo med najstarejše v tem delu Avstralije. Med njimi je tudi Zgodovinski muzej, ki domuje v nekdanji mestni hiši, prespati pa je mogoče v prostorih opuščene policijske postaje. V kraju obratuje le manjši gostinski lokal, za katerega skrbita zadnja naseljenca, ki skušata preživeti s strežbo redkim turistom in oddajo prenočišč.

Za obiskovalce je Cossack preprosto izhodišče pri raziskovanju tega redko naseljenega dela Avstralije. Med drugim je mogoče v pol puščavski pokrajini najti skalne poslikave staroselcev. Za začetek se lahko podajo na urejeno pet kilometrov dolgo pot, ki vodi ob reki Harding do dolgih peščenih obal, s katerih je mogoče videti bližnji otok Jarman.

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 93 times, 1 visits today)