7 pomembnih življenjskih lekcij, ki se jih lahko naučimo od živali

18 julija, 2021

Ljudje smo se kot družba močno oddaljili od narave in še posebej od divjih živali. A prav živali tako hišni ljubljenčki kot tudi divje živali nas lahko veliko naučijo.

To je 7 življenjskih lekcij, ki se jih lahko naučimo od živali.

Sočutje

Živali so zelo sočutna bitja, naj gre za prijateljstvo znotraj iste vrste ali med različnimi vrstami. Učijo nas, da je treba včasih pogledati preko svojih potreb in razumeti stanje in počutje drugega, pa naj gre za sočloveka ali žival.

Potrpežljivosti

Ljudje najbolj cenimo čas in denar, a le zato, ker smo se z vsem tem strinjali. Naravni svet ne teče po našem predvidenem urniku, temveč v skladu z naravnimi ritmi. Živalim se nikoli ne mudi. Verjetno veste o čem pišemo, če ste že kdaj čakali psa, da opravi svojo potrebo v dežju.

Živeti v trenutku tukaj in zdaj

Živali živijo v sedanjem trenutku in jih ne skrbi za prihodnost, s čimer se ljudje neprestano ukvarjamo. Zakaj ne bi včasih samo ‘bili’. Večkrat se ozrite k vaši mački in poglejte, kaj počne, pa vam bo vse jasno.

Spoštovati starejše

V divjini temelji preživetje na sposobnosti starejših generacij, da svoje znanje prenesejo na mlajše generacije. Čreda slonov ima mnogo večje možnosti preživetja, če so zraven starejši sloni, ki prepoznajo, kdaj se bliža naravna nevarnost. Pri ljudeh se je to spoštovanje nekje malce izgubilo …

Poslušati

Živali sedijo in prisluhnejo, potem se šele odzovejo na situacijo. To lahko storimo tudi ljudje, a le, če smo tiho in pozorno prisluhnemo sogovorniku ali glasovom v okolici.

Živeti v sožitju z naravo

Živali se prilagajajo naravi in živijo v sožitju z njo. Ljudje pa si jo želimo prikrojiti po svoje. Živali so z naravo usklajene in porabijo samo toliko virov, kot jih potrebujejo. Naj bo to lekcija tudi za vse nas …

Držati skupaj

V živalskem svetu je mnogo sovražnikov, a za večino vrst velja, da se jim zoperstavijo skupaj. Letijo in plavajo v jatah, daljša potovanja opravijo v čredah … Tako si zmanjšajo možnosti, da bi postale plen. Ne pozabimo, da smo tudi ljudje skupaj močnejši in uspešnejši.

 

Vir: Our green planet

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 151 times, 23 visits today)