7 nasvetov za jesensko razstrupljanje telesa

19 septembra, 2021

Ajurveda, indijska tradicionalna medicina, pravi, da je jesen najboljši čas za čiščenje telesa. Poleg nje še pomlad, najbolj intenzivna letna časa – zima in poletje – pa temu nista namenjena. 

O tem, kako naj bi si človek čistil oz. raztrupljal telo, obstaja ogromno različnih nasvetov. Tokrat bomo sledili nasvetom, ki jih priporoča ajurveda prav za čas po poletju.

Izogibajte se čiščenju telesa s sokovi

Ko se narava ohlaja in postaja bolj ‘surova’ ni pravi čas, da bi v svoj jedilnik vključevali diete s sveže iztisnjenimi sokovi kot to počnemo spomladi. Ti lahko prinesejo v telo občutek hladu, poslabšajo prekrvavitev, povzročajo vetrove, tudi tesnobo in težave s spanjem. Prav tako je v tem času odsvetovan post z vodo.

Izberite ‘mono-dieto’, ki naj temelji na toplih jedeh

Monodieta pomeni, da jedilnik zelo omejimo, na eno vrsto jedi. Lahko je to zelenjavna juha z dodatkom žita ali pa juha z lečo in zelenjavo. Pomembno je, da so sestavine preproste, lahko prebavljive, dobro kuhane in tudi primerno začinjene (kurkuma, poper, ingver, kumina). In seveda zelo pomembno je, da druge jedi v času čiščenja ni na jedilniku.

Olje kot dodatek

Da bo telo v tem času ostalo toplo in da se izognemo izsušenosti, v vsako prehrano vključimo olja. Ajurveda v tem času priporoča sezamovo ali mandljevo olje, pa tudi ghee maslo.

Topla voda po požirkih

Pitje tople vode po požitkih bo telo ogrelo, poleg tega pa tudi pospešuje prebavo in tako pozitivno vpliva na čiščenje telesa. Voda bo poskrbela tudi za zadostno hidracijo. Ajurveda priporoča, da vsak dan pričnemo z neki dcl tople vode, po želji ji dodamo limono. V času čiščenja pa se je potrebno izogibati mrzlih pijač.

Zeliščni čaj po požitkih

Tudi zeliščni čas je v tem času priporočljiv. Ajurveda najbolj priporoča čas iz svežega ingverja, na drugi strani pa v tem času odsvetuje čas iz sušenega ingverja. Priporoča se še čaj kumine, koriandra, komarčka. Brez sladkorja in tudi brez medu.

Vsakodnevno potenje

Potenje je zelo priporočljiv dodatek čiščenju telesa. Priporoča se potenje v ingverjevi kopeli ali savni. Da se izognemo izsušenosti telesa, se priporoča pred ali po potenju masaža z olji. Najbolje je, če se potimo vsak dan 3 do 7 dni pred samim čiščenjem, vsak dan med čiščenjem in trikrat na teden v tednu po končanem čiščenju telesa.

Nežna jutranja joga

Ajurveda in joga hodita z roko v roki, zato ni presenetljivo, da je joga na seznamu nujnih opravil med čiščenjem telesa (in tudi uma). Vsako jutro je treba nameniti nekaj časa nežnim jogijskim vajam.

 

Sprehod v naravi

Tega ajurveda sicer posebej ne priporoča, a sprehod v naravi je še kako pomemben del vsakega razstrupljanja in umirjanja. Predihati se v objemu gozda, ki oddaja številne zdravilne eterične arome, naužiti se zelene barve in ob tem hoditi …

 

 

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 159 times, 15 visits today)