7 načinov, kako znižati stresne hormone

3 septembra, 2020

Stresni hormon kortizol je sovražnik zdravja št. 1. Že vrsto let je znano, da povišane vrednosti kortizola negativno vplivajo na učenje, spomin, imunski sistem, kostno maso, ohranjanje zdrave telesne teže, krvni tlak, vrednost holesterola, zdravje srca, nespečnost … A zakaj ga naše telo prekomerno proizvaja in kako to preprečimo?

Naše telo proizvaja kortizol, ko je v stresu. Kortizol ima sicer več funkcij – pomaga uravnavati krvni tlak, presnovo, odziv imunskega sistema, vpliva na vnetja, na funkcioniranje srca, in na aktivnost centralnega živčnega sistema. Toda če smo več pod stresom, telo začne proizvajati preveč kortizola. Stranski učinki tega pa so med drugim: visok krvni tlak, povečana teža, povišan holesterol, srčna obolenja, anksioznost in depresija, nedelujoč imunski sistem in tudi kognitivni problemi, kot sta oteženo učenje in pomnenje.

 

7 načinov, kako znižati prekomerno raven kortizola

1. Telovadba – fizična aktivnost nas sprošča in znižuje kortizol. Vendar pa – nam vadba ne sme predstavljati stresa, sicer bo le še slabše.

2. Meditacija – kakršna koli oblika meditacije ali aktivnosti, ki nas umirja, znižuje kortizol. Že nekaj globokih vdihov in izdihov sredi hektičnega delovnika pomaga znižati stres.

3. Povezovanje z drugimi – socialna izolacija povišuje nivo kortizola. Druženje je pomembno za naše fizično in psihično zdravje.

4. Smeh je najboljše zdravilo. Kolikokrat smo to že slišali? Psihiater Fry, ki je proučeval učinke smeha prek 30 let, navaja, da je smeh nenadomestljivo povezan s številnimi fizičnimi in psihičnimi koristmi.

5. Prisluhnite glasbi – glasba in pozitiven učinek na naše razpoloženje, v telesu se sproščajo endorfini, homoni sreče, ki znižujejo stresne hormone.

6. Zdrava prehrana – kortizol lahko znižajo nekatera živila, kot so jajca, ribe, pusto meso, sezamova semena, citrusi, jagodičevje in zeleno listna zelenjava. Dobra ideja za zniževanje stresa je tudi, da imamo 5 rednih obrokov na dan.

7. Dovolj spanja – premalo spanja (manj kot 7 ur na noč) vpliva na telo tako, da proizvaja več stresnih hormonov. Velja pa tudi obratno – preveč stresnih hormonov moti spanec. Zato je tu ključna preventiva!

 

Vir: PowerofPositivity

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 155 times, 1 visits today)