5 načinov, kako shraniti paradižnike za čez zimo?

22 septembra, 2021

Seveda se vsi strinjamo, da so paradižniki najboljši sveži. A če vam je ostalo nekaj domačega pridelka, prav prija tudi pozimi – za omake in čorbe predvsem. Zato je tu nekaj načinov, kako te rajske sadeže shraniti.

Zmrzovanje

Paradižnike lahko zamrznemo – a le za juho ali omako, kajti njihova oblika ne bo zdržala. Najbolje je cele paradižnike z lupino nasekljati na večje kose, jih zamrzniti na pladnju, nato pa že zmrznjene dati v posodo ali vrečko. Tako ne bodo vsi zlepljeni v en kos in vzeli jih boste lahko, kolikor želite. Na tak način lahko zamrznete tudi cele.

Če vas v omaki ali juhi moti lupina, jo pred zamrzovanjem odstranite tako, da jih na hitro denete v vrelo vodo nato pa takoj v ledeno mrzlo. Tako jih je najlažje olupiti.

V olju

Paradižniki v olju zahtevajo hrambo v hladilniku. Metoda je idealna za češnjevce ali podobne, z malo vode. Lahko so celi ali pa v polovičkah. Denemo jih na pekač na peki papir, prelijemo z olivnim oljem, začinimo in pečemo okoli 20 minut na 200 stopinj Celzija.

Ko se ohladijo, jih nadevamo v kozarec za vlaganje, ko ga napolnimo, dolijemo olivno olje, da zapolni vse zračne mehurčke.

Suhi paradižniki

Pozabite na kupljene – naredite jih sami. Potrebujete pa paradižnike z malo vode, ki so približno enake velikosti. polovice postavite na sušilnik sadja (lahko tudi improviziran) in jih sušite na direktnem soncu. To lahko seveda traja od nekaj dni do nekaj tednov.

Ponoči morajo viti na toplem in suhem.

Dehidriranje

Podoben učinek lahko dosežete z dehidratorjem.  Preden jih denete vanj, jih prepolovite, odstranite semena, zarežete v lupino ter odprto stran natrete s soljo.

Zmrzovanje mezge

Še najbolj preverjen način, ki se ga držijo mnoge gospodinje, pa je, da iz paradižnikov skuhate mezgo in jo zamrznete.

 

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 393 times, 17 visits today)