5 koristnih lastnosti koriandra

5 septembra, 2020

Koriander je živahni bratranec peteršilja – podoben na pogled, a ima izrazito značilen vonj ter okus. S svojo zeleno barvo in citrusnim vonjem se poda k različnim jedem, od mesa do zelenjavnih in sadnih napitkov. Njegova prednost pa ni le okus, ampak tudi nekaj lastnosti, ki koristijo našemu zdravju.

Že v preteklosti so koriander mnogokrat uporabljali za zdravljenje številnih bolezni, vse od težav s črevesjem, do slabega zadaha in poživitev libida. Danes pa raziskave potrjujejo, da koriander vsebuje visoke količine vitamina A in C ter minerale, kot sta železo in kalcij, ki pomagajo pri zniževanju krvnega tlaka in uravnavanju holesterola.

1. Zmanjšuje raven slabega holesterola

Raziskave kažejo, da uporaba koriandrovih semen v prehrani znižuje raven slabega holesterola (LDL) in trigliceridov, hkrati pa zvišuje raven dobrega holesterola. To pomeni, da ni le dobrodošel pri ljudeh s povišanim holesterolom ampak lahko pomaga tudi kot preventivni ukrep proti srčnim napadom in kapi.

2. Ima proti glivične in razstrupljevalne lastnosti

Eterično olje koriandra se pogosto uporablja pri razstrupljanju telesa, saj naj bi odpravljal zastrupitve z živim srebrom. V majhnih odmerkih se olje lahko uporablja tudi za zdravljenje kožnih stanj, kot so ekcem ali blage opekline, saj deluje proti glivično.

koriander 2

3. Močan antioksidant in vir vitaminov

Koriander je poln antioksidanrov, vitamina A in C ter mineralov, kot je kalcij. Ne samo, da pomaga preprečiti in ublažiti prehlad, temveč tudi nahrani naš imunski sistem. Dodajmo ščepec koriandra k zajtrku, saj je koristen tudi za naš vid in močne kosti.

4. Pomirja razdražen želodec in krče

Po zaužitju koriander sprosti svoje minerale, ki pomiri krče, ki jih povzročajo prebavne motnje in diareja. Ima visoko vsebnost protimikrobnih spojin, kot sta borneol in limonen, ki pomirjujoče pomagata pri težavah s črevesjem, slabostjo in bruhanjem.

5. Olajša menstrualne bolečine

Res je! Koriander je naravno zdravilo za dame. Je naravni stimulant in uravnava pravilno izločanje iz endokrine žleze, kar pomeni, da lahko pomaga uravnavati vaš menstrualni ciklus in posledično zmanjšati neprijetne bolečine.

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 107 times, 3 visits today)