5 izjemnih učinkov vrtnarjenja za zdravje in dobro počutje

4 septembra, 2021

Vrtnarjenje je sproščujoča rekreacija, katerega rezultat so polni vrtovi, cvetoče gredice, tudi lepe lončnice. A vrtnarjenje je mnogo več.

Vrtnarjenje ima namreč vsaj 5 skrivnih in nadvse izjemnih učinkov.

Izpostavljenost vitaminu D

Vitamin D izboljša raven kalcija v telesu, to pa kot vemo dobro vpliva na kosti in na celoten imunski sistem. To je pomembno v vseh življenjskih obdobjih, še posebej pa v starejšem odraslem obdobju. Vrtnarjenje je aktivnost, kjer se telo mimogrede napolni z dobro mero vitamina D.

Zmanjšuje tveganje za demenco

Vrtnarjenje zmanjšuje tveganje za demenco. To je pokazala tudi ena izmed študij, opravljena v Avstraliji, ki je zajela 2805 moških in žensk, starejših od 60 let in jih opazovala 16 let. Po njenih izsledkih naj bi vrtnarjenje za kar 36 % zmanjšalo tveganje za demenco.

Izboljšuje razpoloženje

Vrtnarjenje izboljšuje razpoloženje in prinaša dobro voljo. Študija, ki je bila opravljena na Nizozemskem, je pokazala, da vrtnarjenje manjša stres v večji meri kot drugi hobiji. To so pokazali tudi krvni testi prisotnih v raziskavi.

Odlična oblika rekreacije

Čeprav se marsikomu ne zdi, je vrtnarjenje odlična oblika rekreacije in marsikdo se niti ne zaveda, kako se medtem poti. Predvsem ima vrtnarjenje pozitivne učinke na moč, stabilnost in fleksibilnost.

Preganja osamljenost

Vrtnarjenje, predvsem skupnostno vrtnarjenje, preganja osamljenost, ki jo posameznik doživlja, ko konča delovno obdobje, sploh če živi sam. Pa tudi vrtnarjenje na domačem vrtičku privabi mimo vsaj sosedo, da pokuka, kako raste zelenjava. Hitro se med ljudmi z istim hobijem ustvari prostor za druženje in preganjanje osamljenosti.

 

 

 

 

 

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 69 times, 1 visits today)