3 stvari, ki jih potrebujemo vsi – in jih lahko naredimo sami

31 oktobra, 2021

Verjetno se vam je že kdaj zgodilo, da vam je določene stvari zmanjkalo ravno takrat, ko ste jo najbolj potrebovali. Za vas smo poiskali tri “recepte”, ki vam lahko pridejo prav že danes.

“Čistilo” za sadje in zelenjavo

Ko prinesete sadje in zelenjavo s trgovine, jo je treba pred uporabo temeljito oprati. Še bolje pa je, če jo očistite z raztopino (1 l vode in 1 jedilno žlico sode bikarbone). V pripravljeno raztopino položite sadje in ga pustite namakati 5 do 10 minut, potem pa ga temeljito sperite še pod tekočo vodo. Tako boste odstranili umazanijo in tudi pesticide s površine sadja in zelenjave.

Fiziološka raztopina za spiranje nosne sluznice

Fiziološka raztopina je 0,9 % raztopina natrijevega klorida v vodi, ki se doma največkrat uporablja za nežno izpiranje občutljive nosne sluznice celotne družine tudi dojenčka. Tako se nos prej odmaši in se lažje zadiha.

1 liter vode zavrete in ji dodajte 9 g soli, raztopina naj se ohladi. Ohlajeno fiziološko raztopino nalijete v čisto steklenico in zaprete.

Babičin čaj, ki pomirja vneto grlo

Vas boli grlo, pri roki pa nimate nobene pastile, ki bi pomirila vnetje. Pripravite si žajbljev čaj s karameliziranim sladkorjem, ki je ena tistih babičinih skrivnosti, ki deluje. Dno posode prekrite s sladkorjem in na manjšem ognju segrevajte toliko časa, da sladkor karamelizira. Potem ga prelijete z vodo, ko se karameliziran sladkor raztopi, dodate nekaj žajbljevih lističev. Posodo pokrijete in pustite stati pet minut, potem čaj precedite in po požirkih pijete.

 

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 155 times, 1 visits today)