Avtor BR; foto: adobestock 11:22 dop ZANIMIVO

3 predlogi za praznične okraske: iz sode, kljukic in pomaranč – brez plastike!

Ste že postavili in okrasili novoletno jelko? V vsakem primeru lahko letos ustvarite unikatne okraske, kar sami doma in z njimi popestrite praznike.

Pripravili smo tri ideje za izdelavo okraskov. V samo izdelavo lahko vključite tudi otroke in skupaj ustvarite najlepše skupne trenutke.

Okraski iz sode bikarbone

Za pripravo okraskov potrebujemo skodelico sode bikarbone, ½ skodelice koruznega škroba, 3/4 skodelice vode in modele za piškote (srce, zvezda, smreka …).

V ponvi na srednjem ognju zmešamo sodo bikarbono, koruzni škrob in vodo. Neprestano mešamo, dokler zmes ne spominja na pire krompir (3-5 minut). Testo preložimo na delovno površino in pokrijemo z vlažno krpo. Pustimo, da se ohladi do sobne temperature. Ohlajeno testo zgnetemo do gladkega in ga razvaljamo na vsaj 6 mm debeline, ne manj, saj bodo sicer okraski popokali.

Izrežimo izbrane oblike z modelčki za piškote. Okraske prenesemo na pekač, obložen s papirjem za peko in pustimo, da se sušijo 24-48 ur na sobni temperaturi. Vsakih 8 ur jih obrnemo, da se enakomerno posušijo. Suhe okraske lahko po želji tudi pobarvamo z akrilnimi barvami. Dodamo še vrvico in jih obesimo na drevo.

Snežinke iz lesenih kljukic

Za eno snežinko potrebujemo: 8 lesenih kljukic, lepilo (lepilna pištola), okrasno vrvico in po želji akrilno barvo v razpršilu. Kljukice razstavimo in odstranimo kovinski del. Zlepimo posamične kljukice na hrbtni strani, potem pa sestavimo snežinko in ji pritrdimo okrasno vrvico. Po želji lahko snežinko še pobarvamo.

Posušeni pomarančni okraski

Za pripravo dišečih okraskov potrebujemo manjšo pomarančo, nož, okrasno vrvico, papir za peko in pečico. Pomarančo narežemo na 5 mm debela kolesca in jih položimo na papir za peko in v pekač. Pekač s pomarančnimi okraski položimo v segreto pečico za 4 do 6 ur, da se popolnoma posušijo. Na vsake pol ure za hip odpremo vrata pečice, da izpustimo paro.

Lahko pa pomarančna kolesa enostavno posušimo preko noči kar na radiatorju. V suho pomarančno kolesce naredimo luknjico in skoznjo napeljemo okrasno vrvico in okrasek je nared, da ga položimo na jelko. Namesto pomaranč lahko uporabimo tudi limone.

(Visited 89 times, 1 visits today)
Close