10 osupljivih fotografij zamrznjenih slapov

19 decembra, 2021

Kako lahko slap pri tako močnem toku zamrzne? Takole: voda v reki ali potoku, ki prinaša vodo slapu, se močno ohladi, a ne zamrzne – ponavadi se to zgodi pri temperaturah – 6 stopinj Celzija. 

Preberite tudi: Vračamo se k naravi

V času bliskovitega tehnološkega napredka, smo začutili veliko odgovornost do družbe in ustvarjanja uporabniku ter zemlji prijaznih rešitev.

Zaradi tega se tok počasi upočasni, saj se vodne molekule lepijo ena na drugo in s tem formirajo drobne trdne delce krhkega ledu, v obliki številnih nepravilno oblikovanih ledenih iglic, združenih v grozde.

Preberite tudi: Kakovostni izdelki iz etične proizvodnje

Družba illycaffè se predstavlja s trajnostnimi izdelki in prisega na zmanjševanje ogljičnega odtisa vzdolž celotne proizvodne verige.

Te zaplate se združujejo in prilepijo na površine, kot so bregovi, veje, skale .. Pri slapovih se prilepijo na previsne skale. Če temperature zdržijo toliko pod ničlo dovolj dolgo, led oblikuje nekakšno sidro na točki, kjer se slap začne – kjer voda začne padati. Nato pa led raste navzdol, oblikuje stolpiče in ko preteče dovolj časa, celoten slap zamrzne.

Slika, ki nastane, pa je nekaj povsem pravljičnega. Zato smo poiskali nekaj fotografij zamrznjenih slaapov s celega sveta.

Zamrznjeni slapovi

1. Godafoss slap na Islandiji

2. Jagala slapovi (Estonija)

3. Niagarski slapovi

4. Plitvice

5. Athabasca slap v Kanadi

6. Njupeskär na Švedskem

7. Storfossen, Norveška

8. Slap v Dagetastanu, v Rusiji

9. Slapovi na gori Yuntai na Kitajskem

10. Peričnik v Sloveniji

 

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 181 times, 8 visits today)