8:00 pop ZANIMIVO

10 najdražjih tekočin na svetu

Tekočine je v resnici skupno ime za snovi, ki zajemajo kapljevine in pline. Skupna lastnost tekočin je, da lahko tečejo in se ne upirajo deformaciji – kar pomeni, da zavzamejo obliko posode v kateri so shranjene. Izraz tekočina se v vsakdanji uporabi uporablja kot sopomenka za kapljevino. Najbolj znani tekočini sta voda in zrak, oziroma kisik. Voda je pri standardnih razmerah v kapljevinastem stanju, zrak pa v plinastem. In prav vsaka tekočina ima svojo vrednost. Veste katere so tiste najdražje tekočine?

10. mesto: Človeška kri

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Dejansko pridobivanje krvi ni tako težko, glede na to, da jo imamo prav vsi. Vendar pa je obdelava krvi po darovanju lahko zelo draga! Cena je odvisna od tega, kje kri kupujejo in prodajajo. Njena cena na galon (3,79 litra) je 1,500 ameriških dolarjev ali 1,300 evrov.

9. mesto: Gamma Hydroxybutyric Acid (GHB)

Foto: La Cara Salma, Wikipedia

Foto: La Cara Salma, Wikipedia

Depresija, nespečnost in narkolepsija so tri motnje, ki jih lahko zdravimo z GHB-jem. Pogosto ga uporabljajo tudi kot anestetik. Najdemo ga v človeškem centralnem živčnem sistemu. GHB pa je prav tako poznan kot droga posiljevalcev. Njegova cena je 2,500 dolarjev (2,146 evrov) na galono.

8. mesto: Črnilo za tiskalnik

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Kljub temu, da gre za izjemno pogost potrošni material, so kartuše in črnilo v njih, izjemno dragi. Ne glede na ceno našega tiskalnika, črnilo zanj stane veliko več in vsak tiskalnik ima le eno ustrezno. Cena črnila je kar 2,700 dolarjev (2,317 evrov) na galono.

7. mesto: Živo srebro

Foto: Bionerd, Wikipedia

Foto: Bionerd, Wikipedia

Živo srebro nič več tako pogosto uporabljeno, kot je bilo včasih v npr. termometrih, saj je strupeno. A še vedno ostaja edina kovina, ki ostane tekoča pri sobni temperaturi ter se lahko uporablja za prevajanje elektrike. Ker ga je zelo težko dobiti, je treba za galono odšteti 3,400 dolarjev (2,918 evrov).

6. mesto: Insulin

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Insulin je hormon, ki ga proizvaja trebušna slinavka. Po podatkih Ameriškega zdravniškega združenja se je cena insulina potrojila med leti 2002 in 2013 in še vedno raste. Cenejši način izdelave insulina je trenutno v razvoju. Človeški gen uvajajo v rastline, da ga bodo nekoč lahko proizvajale same. Trenutna cena insulina je 9,400 (8,068 evrov) dolarjev na galono.

5. mesto: Parfum Chanel No. 5

Foto: A. Calhoon & Arz, Wikipedia

Foto: A. Calhoon & Arz, Wikipedia

Ena najbolj znanih dišav na svetu Chanel No. 5 je bila prvič proizvedena leta 1922 v sodelovanju kemikov, Ernesta Beauxa in Coco Chanel. Coco Chanel je od vseh vzorcev, ki ji jih je prestavil Beaux izbrala petega, ki je bila njena najljubša številka. Številka pet se je do danes ohranila v imenu parfuma. V majhnih stekleničkah pa se skriva pravi luksuz. Dišava je narejena iz vrtnice in jasmina, ki prihajata iz zaščitenih zemljišč Chanela v Franciji. Chanel No.5 stane okoli 3900 evrov za 30ml oziroma 26 tisoč dolarjev (22,316 evrov) na galono.

4. mesto: Kri podkvaste rakovice

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Kri vrste rakovice Horseshoe crab se v velikih količinah uporablja za preizkuševanje medicinskih zdravil in cepiv. Rakovičja kri je modre barve in reagira na bakterije. Gre za izjemno staro vrsto živali, ki ji rečejo živi fosil, saj je ta vrsta svet poznala že 400 milijonov let nazaj. Njena kri je vredna kar 60000 dolarjev (51,500 evrov) na galono.

3. mesto: Lysergic acid diethylamide (LSD)

Foto: Psyhonaught, Wikipedia

Foto: Psyhonaught, Wikipedia

LSD je močna sintetična droga, ki povzroča halucinacije in občutek razsvetljenja. Zelo pogosto uporabljena v 60-ih letih prejšnjega stoletja kot halucinogeno zdravilo. LSD je izdelan iz kristalne spojine Lysergic acid, ki je pripravljena iz naravnih alkaloidov. En galon LSD-ja za 123,000 dolarjev (105,565 evrov), bi zagotovil dovolj halucinogenov za približno 55,000 ljudi.

2. mesto: Strup kraljevske kobre

Foto: Rushenb, Wikipedia

Foto: Rushenb, Wikipedia

Kraljeva kobra je najdaljša strupenjača na svetu, dolga od 3 do 5 metrov. Hrani se z drugimi kačami, s svojim strupom pa lahko ubije tudi odraslega slona. Njen strup vsebuje edinstveni protein imenovan ohanin, ki se ga uporablja v protibolečinskih zdravilih in je kar 20-krat močnejši od morfija. Galona strupa kraljeve kobre je vredna 153,000 dolarjev (131,304 evra).

1. mesto: Strup škorpijona

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Škorpijoni svoj strup uporabljajo kot obrambo pred plenilci in s katerim ubijejo svoj plen. Vendar pa ima samo 25 vrst škorpijona strup, ki je smrtonosen tudi za človeka. Beljakovine, ki jih najdemo v strupu škorpijona se uporabljajo za zdravljenje bolečin pri ljudeh, ki trpijo zaradi multiple skleroze, vnetne črevesne bolezni in revmatoidnega artritisa. Strup škorpijona na galono stane vrtoglavih 39,000,000 ameriških dolarjev, kar je 33,468,210 evrov.

(Visited 638 times, 3 visits today)
Close