9:12 dop TURIZEM

Znova odprta pot skozi Pokljuško sotesko – preudarno na pot!

V Triglavskem narodnem parku so nedavno gostili strokovno ekipo za vzdrževanje poti iz pobratenega Narodnega parka Crater Lake iz Združenih držav Amerike.

Njeni člani so se lotili sanacije poti skozi Pokljuško sotesko in Soške poti, ki sta bili poškodovani v lanskih ujmah. Pot skozi Pokljuško sotesko je že gotova in je ponovno odprta za obiskovalce.

»V lanskih ujmah sta bili poškodovani parkovni poti skozi Pokljuško sotesko na gorenjski strani Triglavskega narodnega parka in Soška pot na posoški strani parka in takoj po ujmah so nam pomoč pri sanaciji poti ponudili iz pobratenega Narodnega parka Crater Lake iz Združenih držav Amerike. Šlo je za iskreno željo po pomoči, kar dokazuje, da sodelovanje ni samo nekaj, kar je zapisano v dokumentih o pobratenju, ampak je živo tudi v praksi. Ne gre zgolj za sodelovanje, pač pa za prijateljstvo, katerega del je tudi nesebična pomoč med zaposlenimi v obeh parkih,« je povedal direktor Javnega zavoda Triglavski narodni park (JZ TNP) dr. Tit Potočnik.

Foto: JZ TNP

Pokljuška soteska je pomemben naravni spomenik

Kako pomemben naravni spomenik v Triglavskem narodnem parku je Pokljuška soteska, je predstavila Mojca Pintar, vodja okoljske vzgoje v JZ TNP. Skoraj dva kilometra dolgo Pokljuško sotesko je pri umikanju ledenikov pred 10.000 leti izdolbel nekdanji tok Ribščice. Ko je voda usahnila, je ostala za njo največja fosilna soteska v Sloveniji. Čez najožji del so že leta 1930 uredili prehod z lesenimi mostovi.

Preudarno v Pokljuško sotestko: primerno vreme in primerna oprema!

V JZ TNP si prizadevajo za ohranjanje naravnih procesov in pristnosti soteske s čim manjšimi posegi vanjo. Ob tem pa obiskovalce opozarjajo, naj se vanjo odpravijo zgolj ob ugodnih vremenskih razmerah ter z ustrezno pohodniško obutvijo in oblačili, celo čelada ni odveč.

Občina Gorje si sicer skupaj z JZ TNP prizadeva za vzpostavitev prometnega režima, ki bi motorna vozila obiskovalcev obdržal v Zgornjih Gorjah, kjer bi bil začetek obiska Pokljuške soteske. Že sam sprehod skozi Zgornje Gorje in naselje Krnica do vstopa v Pokljuško sotesko je namreč posebno doživetje, ki obogati obisk Pokljuške soteske.

Več o znamenitostih soteske pa tule.

(Visited 66 times, 1 visits today)
Close