Vurberk – grad z razgledom in 31 energetskimi točkami

31 oktobra, 2021
IF; foto: IF

Grad Vurberk boste našli nad levim bregom Drave in istoimenskim naseljem, nekje na pol poti med Mariborom in Ptujem. Na hribu je bila sprva postavljena preprosta utrdba, vsaj od 12. stoletja pa na njem stoji grad, v katerem so bivale znane rodbine, od Stubenbergov do Herbersteinov.

Na begu pred Celjskimi grofi se je sem zatekla Veronika Deseniška. Grad je imel pomembno vlogo v obrambi proti Turkom, saj ga nikoli niso uspeli zavzeti. Vurberk je bil eden najlepših slovenskih gradov. V dvonadstropnem obzidanem kompleksu je bilo 36 razkošno opremljenih sob, v pritličju pa so bili prostori za oskrbnika in služinčad, kuhinja in shrambe. Velik del grajskih dragocenosti in opreme danes hranijo v Ptujskem muzeju.

Razgledi in Energetske točke

Žal so grad med 2. svetovno vojno bombardirala zavezniška letala. Grajski zidovi so bili močno poškodovani a po vojni ni bilo volje za obnovitev. Šele leta 1979 so na pobudo Turističnega društva Vurberk obnovili še ohranjeni del: spodnje dvorišče z vhodnim portalom, dve manjši poslopji in del obzidja. Notranje dvorišče so kasneje uredili v atraktiven prireditveni prostor z odrom pod obzidjem in polkrožno tribuno. Z nje se ponujajo tudi enkratni razgledi na Dravo in njeno okolico. Junija tu pripravljajo Vurberški festival narodnozabavne glasbe Slovenije vokalno-instrumentalnih skupin z diatonično harmoniko ter dvo in večglasnim petjem.

Skozi gozdnato območje vodijo poti ob katerih so evidentirali 31 zdravilnih energetskih točk. Že v časih graščakov so sem v iskanju zdravja prihajali bolniki, ki so se morali sprehajati po določenih poteh in počivati na odrejenih mestih. Mnoge točke so označene, obiskovalcem pa so na voljo tudi navodila za njihovo uporabo.

Vredna ogleda je tudi bližnja cerkev Device Marije Vnebovzetne iz 18. stoletja. Zanimive so podobe na cerkvenih zidovih. Med njimi so rimski nagrobnik s podobo keltske ženske, ter nagrobniki z reliefi vurberških graščakov.

 

 

 

 

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 114 times, 3 visits today)