Avtor Petra Nastran; foto: Turizem Dolina Soče 6:02 pop TURIZEM

Vas Drežnica, obdana z vencem gora in številnimi slapovi

Drežniško sestavljajo zaselki Drežnica, Drežniške Ravne, Magozd, Jezerca in Koseč. Leži ob vznožju zahodne stene Krna in je obdano z vencem gora in hribov. Z gora se prek številnih slapov spuščajo potoki in napajajo obdelano zemljo. Tu lahko najdete svoj kotiček za oddih, šport ter tudi zgodovinsko in etnološko udejstvovanje.

Drežnica je naselje v občini Kobarid, od Kobarida je oddaljena šest kilometrov. Leži na nadmorski višini okrog 550 metrov, mimo vasi pa tečeta potoka Stópica in Ročíca.

Naselje leži na terasi in je z vseh strani obdano z visokimi hribi: na vzhodu Planica in Kožljak, na SV Krn (2245 m), na severu greben Krnčice (2142 m), na severozahodu greben Polovnika s Krasjim vrhom (1773 m), Velikim vrhom (1774 m) in Pirhovcem (1660 m) ter drugimi; na jugu Volnik (793 m) in Ozben (776 m).

Foto: Dan Briški

Na zahodni strani se terasasta dolina odpira proti Stolu (1673 m), od katerega ga deli Soča, ki se prav tu, pri Kobaridu, izvije iz soteske v širšo dolino. Višje sta še živi planini Zaprikràj (1208 m) in Zaplèč (1200 m).

Drežnica ima značilno arhitekturno podobo

Hiše v Drežnici so kobariškega tipa, zidane, nadstropne, pogosto obrasle z vinsko trto beníko. Hiša je navadno ločena od gospodarskega poslopja, hlev za živino pa se pogosto nahaja pod stanovanjskimi prostori. Po travnikih in senožetih stojijo seniki, imenovani hlevi in dvojni kozolci – stogi.

12. julija 2004 in 12. aprila 1998 sta bila v Posočju močna potresa, ki sta poškodovala številne objekte v Drežnici in okolici.

Značilno podobo vasi daje cerkev Srca Jezusovega, katere gradnja se je začela leta 1911, in je med ofenzivami Soške fronte ostala nepoškodovana.

Cerkev je triladijska, dolga 40 metrov, osrednja ladja je visoka 21 metrov, zvonik v višino meri 52 metrov. Stavba je zelo razčlenjena, s številnimi biforami in triforami, z izredno členjenim zvonikom, z romanskimi frizi in s številnimi arhitekturnimi elementi daje vtis moderne benediktinske arhitekture. Prav tako mogočna je notranjost cerkve, na koru so ene največjih orgel na Goriškem. Leta 1942 sta so cerkev poslikala slovenska akademska slikarja Avgust Černigoj in Zoran Mušič.

Etnološka značilnost vasi je Drežniški pust.

Izleti v okolici Drežnice

Drežnica je izhodišče za izlete in gorske ture in ogled vrste zanimivih slapov (Krampež, Sopot).

Foto: Tomo Jeseničnik

V kilometer oddaljenem Koseču se začne krožna pot, na kateri so na ogled Koseška korita s slapovi na potoku Stopnik, kanjon potoka Brusnik in cerkvica sv. Justa.
Na poti do vasi je v krajšem sprehodu skozi Magozd dosegljiv slap Kozjak.

Za turo na Krn lahko izberete zelo zahtevno pot Silva Korena z direktnim izstopom pri Gomiškovem zavetišču (4 ure 30 min), lažjo pot okoli Kožljaka (5 – 6 ur) ali zahtevno zahodno drežniško smer mimo bivaka na Črniku (5 ur).

(Visited 446 times, 6 visits today)
Close