Turizem: Ljudje iščejo odmik in odklop, nevsakdanja doživetja

22 maja, 2021

V Sloveniji je zadnja leta vse več tudi ponudbe za adrenalinske navdušence, ki si želijo še nekaj več, bolj nevsakdanjega, bolj ekstremnega.

Kot pove Matic Leskošek iz podjetja Adrenalinček, je najbolj priljubljeno in najbolj množično obiskano doživetje v dolini Soče še vedno rafting. »Primeren je že za otroke od četrtega leta starosti ali tudi mlajše na mirnejšem delu reke, hkrati je privlačen za podjetja. Soteskanje je najbolj adrenalinska in tudi zelo dostopna aktivnost, zelo priljubljen v zadnjem času pa je zipline. Veliko ljudi se vrača k nam in vsako leto imamo kaj novega, adrenalinski turizem se razvija,« pojasnjuje.

Brez interneta in telefona

Ljudje iščejo odmaknjenost in nevsakdanjost, tudi za otroke – poleti je polovica njihovih obiskovalcev družin. »Pa tudi to, da ni interneta in telefonov. Še sami razmišljamo o tem, da bi ljudem kar pobrali telefone,« pravi sogovornik iz Adrenalinčka, kjer za novo sezono že delajo nove, dodatne nenavadne glampinške namestitve. Konkurenco pozdravlja, vendar pa si poleg 70 agencij, ki ponujajo adrenalinske športe, ne želi še ene z enako ponudbo – je pa po njegovem še prostor za inovativne ideje in drugačno ponudbo.

Ultimativna preizkušnja poguma: skok s padalom

Boro Pejič iz podjetja Kinetiq, ki pod blagovno znamko Xsport ponuja adrenalinska doživetja pri nas in v tujini, pravi, da večino izvajajo v Sloveniji, saj so ponudba in možnosti primerljive s sosednjimi državami. »Ponudba je zelo raznovrstna, je pa še vedno najbolj priljubljen skok s padalom v tandemu, saj gre za ultimativno preizkušnjo poguma.«

Koliko nas stane adrenalinsko doživetje?

Za koliko denarja si lahko privoščimo adrenalina polno pustolovščino? V adrenalinskem parku se lahko preizkušamo že od okoli 10 evrov na osebo, za rafting, soteskanje ali zipline bomo odšteli okoli 50 evrov na osebo, če pa si želimo posebno nevsakdanje izkušnje, si lahko, kot povedo v družbi Xsport, za nekaj tisoč evrov privoščimo polet z vojaškim reaktivnim letalom.

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 104 times, 1 visits today)